Etappe 35 - 27/05/2022 - CLUIS CROZANT 30,13km (885,44km)

Gepubliceerd op 28 mei 2022 om 09:08

Etappe gesponsord door HILDEGARDE VAN NUFFEL uit Gijzegem


De dag kan niet beter beginnen. Een super lekker ontbijt, mij voorgeschoteld door Patricia, met allemaal produkten van eigen makelij … brood … confituur … yoghurt … fruit vanuit de tuin … zelfs het ei is van eigen maaksel, althans door hun kip gelegd.
Rond 0830hr neem ik afscheid van Patricia en haar man Marcel, een oud burgemeester van Cluis gedurende 18 jaar.
Ik verlaat Cluis, dat nog een vrij levendig dorpje is met ongeveer 1000 inwoners en nog relatief veel ‘commerce’, via het centraal marktpleintje  richting viaduct. ‘Le viaduct de Cluis’ of ook wel ‘ Le viaduct de l’Auzon’ genaamd is een prachtig bouwerk dat in 1889 als spoorwegbrug over de vallei werd gebouwd. Het heeft een hoogte van 52 meter, 20 bogen en is 500 meter lang. Sedert 1952 is het niet meer in gebruik en is het momenteel een mooi wandelpad en bezienswaardigheid. Men kan er ook elastiek-springen van de brug.
Via prachtige wandelpaden en mooie vergezichten, nog steeds grijnzend aangestaard door die typische bruine lekkere Limousin koeien, kom ik aan in Pommiers. Ik koop er, bij de lokale mobiele beenhouwer, drie lekkere worsten die ik in één keer binnenwerk. Ze waren heel lekker met een uitgesproken smaak maar wel aan de vettige kant. Ze hebben voor de rest van den dag op mijn ‘pens’ gelegen. Via Dampiere en kilometerslange kronkelwegen kom ik in Cuzion terecht waar ik beslis om mijne sandwich achter de kiezen te slaan. Ik ontmoet er 2 Belgen die ook op weg zijn naar Crozant. Zij doen eveneens de hele weg naar SdC maar wel opgesplitst in jaarlijkse periodes van 2 weken.
Ik maak van de middagpauze gebruik om enkele overnachtingen te regelen. Het gaat verbazend goed en in enkele minuten en een paar telefoontjes later zijn de drie volgende adressen gekend. Een refuge en twee particuliere adressen.
Ik verlaat Cuzion en duik vrijwel onmiddellijk den dieperik in richting de oevers van de rivier ‘La Creuse’. Het gaat vrij steil naar beneden via een smal en hobbelig pad en het is opletten geblazen om niet uit te glijden of te vallen. Ik beschik nog over een relatief goed evenwichts vermogen en heb mij dus de gehele afdaling dapper kunnen recht houden. De gsm is wel eenmalig tegen de grond gegaan met als gevolg een mooie ster in het scherm. De ‘la Creuse’ heeft een lengte van 255 km en stroomt doorheen drie departementen in drie verschillende regio’s. Ik loop verschillende kilometers langsheen de oevers en het is werkelijk prachtig om hier te zijn. Een langzaam kabbelende, vrij brede rivier, omzoomd door de vele campings die er zijn. Het is hier een streek die nogal gegeerd is door de vele campingliefhebbers. Mevrouw ‘la Creuse’ tracht mij met haar glinsterende lach te verleiden tot een sprong in het zilte water, maar ik weersta de lokroep.
Na de rivier te zijn overgestoken gaat het terug steil omhoogwaarts richting Éguzon. Ik drink er een lekker gekoeld fruitsapje op het centrale marktpleintje. Er is relatief veel animo in het dorpje en het is duidelijk toeristisch ingesteld. Ik vertrek nu voor de laatste 8 kilometers naar Crozant die verlopen langsheen mooie veldpaden waar het toch opletten is geblazen. De ondergrond is zeer hobbelig en onregelmatig, en vanwege het halfhoge gras zie je niet altijd waar je de voeten neerzet. Voetjes niet omslaan is de boodschap. Ik slaag er nog in om even verkeerd te lopen in het grote bos … maar alle wegen leiden uiteindelijk naar Crozant. Via de statige ruïnes van ‘het kasteel van Crozant’, een 14e-eeuws bouwwerk,  wandel ik het dorp binnen.
Crozant, dat in de regio Nouvelle-aquitaine ligt, is een klein dorpje dat tegen de rotsen is aangebouwd en dat uitkijkt over het punt waar de ‘la Creuse’ en ‘de Sedelle’ samenvloeien. Vele schilders, waaronder Monnet, vonden hier hun inspiratie voor hun werken.
Ik kom aan in de Refuge Muncipal en maak kennis met Luc, een collega pelgrim uit Lille. Samen gaan we een pelgrimsmenu eten in een lokaal, gezellig resto voor de democratische prijs van 6,5€…. en het was dan nog lekker ook. Bij onze terugkomst in de gîte zien we dat er 4 extra wandelaars zijn toegekomen. Full house in de gîte. Nog effe keuvelen en iets drinken … en dan leggen we ons te rusten. 31km in de benen … 430 hoogtemeters …. relatief warm …. I call it a day! 
Tot morgen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
2 jaar geleden

Oef…..toch een verslag….was al ongerust….ik dacht er is iets gebeurd…..
Prachtige foto’s en mooie natuur. Al 900 km in de benen…
Het gaat goed vooruit…volhouden is de boodschap🤣🤣😘😘

nele eloot
2 jaar geleden

Doe zo maar voort !!

Natascha
2 jaar geleden

Weeral prachtige zichten!
Schitterend!

Nathalie
2 jaar geleden

Tijdens de Hubo middagpauze toch gauw eens komen piepen of er nog geen verslagje was...
En JA, joepie!!
900km al . Man man, dat gaat echt super.
Geniet van de rust want hier in d'ajoinenstad ist druk, zeker met al die wegenwerken overal.
Fijn weekend Bert!
☀️🍀

Marc V I
2 jaar geleden

Hallo Bert,
berichtje van een van de Belgen die je ontmoette tijdens deze etappe (en nog enkele malen later) We zijn intussen weer thuis.
Ik blijf je tocht volgen en wens je nog alle succes, nog veel plezier en interessante ontmoetingen toe.