MIJN VOLGWEG 

 

'De weg naar het doel begint altijd met de eerste stap' 

 

I did it my way ...

Te voet naar Santiago De Compostela ... OMG 😱 ....de gedachte alleen al vind ik erg spannend ... en vertrekken doe je niet zo maar van vandaag op morgen. De voorbereidingen en vooral het zoekwerk naar de nodige informatie op mijn vragen, met wie, met wat, naar waar, langs waar, wanneer en hoe, wat neem ik mee enz....., heeft toch enige tijd in beslag genomen.

Gelukkig heb ik op de meeste vragen een antwoord gevonden ..... de overige onbeantwoorde vragen zullen een avontuur blijven 😜. De kans is groot dat er zal afgeweken worden van deze planning ..... maar de grote lijnen liggen in ieder geval vast.

 

De route is samengesteld, rekeninghoudend met mogelijke slaap- &  bevoorradingsplaatsen.

Hiervoor heb ik mij vooral gebaseerd op bestaande reisgidsen ... ervaringen en verhalen van andere pelgrims ... het lezen van blogs en forums .... voordrachten bijwonen  .... en vooral de kennis en ervaring van het Vlaams Compostela genootschap was een grote hulp. (www.compostelagenootschap.be).

Als er momenten zijn waarop de reisgidsen mij in de steek laten 🤔 ... als ik het bos door de bomen niet meer zie 🤔 ...zal ik gebruik maken van mijn wandel GPS Garmin Map 66ST als back up. Daarin staat de volledige route  opgeladen in 'gpx formaat'.

Wat betreft overnachtingsmogelijkheden, vooral in Belgie en begin Frankrijk, maak ik gebruik van VRIENDEN OP DE FIETS. (www.vriendenopdefiets.nl) Deze website beschikt over een een gigantisch grote adressenlijst van mensen die een kamer vrij stellen voor wandelaars en fietsers. De afspraak is 25€ in ruil voor een avondmaal ....  een bed met sanitair ... een ontbijt.

Verder in Frankrijk en Spanje zal ik gebruik maken van de voorziene Pelgrimsherbergen .... ook wel Refugio's of albergues genoemd. Indien er geen plaatsen beschikbaar meer zijn zal ik moeten aankloppen bij de lokale bevolking .... het gemeentehuis ... toeristenkantoor ..... of een nachtje onder de blote hemel doorbrengen😉 .... dit maakt deel uit van dit grote avontuur👌.

 

Mijn route is opgedeeld in 4 blokken waarvoor ik telkens een andere reisgids gebruik.


1 - AALST - REIMS  (280km):

Vertrekkend vanuit Aalst volg ik de VIA TENERA om in MARCHIPONT aan te sluiten op de VIA SCALDEA. Deze brengt mij in één ruk naar Reims.

Ik gebruik hiervoor de gids 'Pelgrimspaden in de Lage Landen - Via Scaldea', uitgegeven door het Vlaams Compostela genootschap. Zowel de routebeschrijving alsook de kaartenmap. Ik wens hierbij toch een welgemeende 'dank u' te zeggen voor alle medewerkers van de werkgroep 'Pelgrimspaden van het Vlaams Genootschap'.


2 - REIMS - VEZELAY (285km):

Vanuit Reims, langsheen Troyes tot in Vézelay volg ik de VIA CAMPANIENSIS.

Deze route loodst mij doorheen de prachtige Champagnestreek.

Ik gebruik hiervoor de gids 'Op weg naar Santiago - van de Ardennen Via Campaniensis naar Bourgondië' uitgegeven door RONDONNEURS & PELERINS 51.

 


3 - VEZELAY - ST JEAN PIED DE PORT  (957km):

Vanuit Vézelay zal ik de zuidelijke versie volgen van de VIA LEMOVICIENCIS langsheen NEVERS.

Deze route gidst mij doorheen de 'groene long' van  Frankrijk tot aan de voet van de Pyreneeën in St Jean Pied de Port. Deze plaats is voor de meesten van de pelgrims hun startplaats ... maar niet voor den 'dezen' . Ik vertrek lekker vanuit Oilsjt😜.

Ik gebruik hiervoor de gids 'Pelgrimsweg van Vézelay naar St Jean Pied de Port - via Lemovivencis', uitgegeven door de Nederlandse Genootschap van St Jacob editie 2020.


4 - ST JEAN PIED DE PORT - SANTIAGO DE COMPOSTELA  (774km):

Vanuit SJPDP zal ik de meest belopen route volgen, namelijk de CAMINO DE FRANCE.

Na, al zingend, de Pyreneeën te hebben overgestoken 😜 zal deze route mij in 30 etappes naar Compostela brengen.

Ik gebruik hiervoor de gids 'Te voet naar Santiago de Compostela' uitgegeven door ELMAR (NL)

 

 

'Wie niet gelukkig is waar hij is, zal het ook niet zijn waar hij heen gaat.'
De gestapte route :

.....hieronder vindt je de uiteindelijke gewandelde route .... 2.333km doorheen 3 landen ... in een prachtige natuur.