VOORBEREIDING


Zaterdag 09 April 2022

NEGEN dagen voor mijn vertrek (het begint nu echt te korten ๐Ÿ˜ฑ) besluiten we naar Denderbelle te trekken om de 28e Tongenslijperstocht te gaan stappen. 'We' .. dat zijn mijn zus Lut en schoonste broeder JC plus , Katrien G., Indy & Havanna (de 2 doggies) en ikzelf natuurlijk.  Een kleine 18 kilometers door het landelijke Denderbelle ... doorheen natuurreservaat stiltegebied Bellebroek ... langsheen de nieuwe gevangenis van Dendermonde, wat toch een impressionant bebouw is . Een gebouw dat ik liever van buitenaf zie dan van binnenuit ๐Ÿ˜œ Katrien G. zorgde voor geanimeerde gesprekken gedurende HEEL de rit ๐Ÿ˜ฑ Onderweg kennis gemaakt met een ervaren langeafstandsstapper die ervaring had met naar Compostela stappen en 'Canterbury - Italië'.  Deze jongeman, van wie ik de naam jammergenoeg niet ken, heeft enkele interessante tips meegegeven.
Het was een plezante wandeling bij aangename temperaturen en een rugzak van 15kg. Afsluiten doen we met een plaatselijk, smaakvol gebrouwen biertje zijnde de VICARIS TRIPPEL.
De botinnen gaan aan de kant tot 18 april ..... de dag van mijn vertrek๐Ÿ‘Œ
Zondag 10/04/22 om 17.11hr een leuk berichtje ontvangen van een onbekend nummer. Het blijkt een zekere Mathias De Vleeschouwer te zijn .... die nobele onbekende 'lange afstands stapper'. Hoe tof is da zeg 


Zondag 27 Maart 2022

Vandaag staat de '39e Lentevossentocht'  in Buggenhout op het programma. Een wandeling georganiseerd door 'Wandelsport Vlaanderen'. Samen met mijn zus Lut trek ik er naar toe om 'de lus' te stappen van zo'n 21km.

Na afloop blijkt het toch een kleine tegenvaller te zijn. NIET het gezelschap natuurlijk๐Ÿ˜‰ ... maar de wandeling zelf verliep merendeel over asfaltwegen en straten .... weinig groen & natuur ... behalve het klein stukje in Buggenhoutbos.

We laten het niet aan ons hart komen, en stappen erop los. Het weer was nogal grijs en licht frisjes. Ik was bepakt met een rugzak van 14,8kg ๐Ÿ’ช. Na afloop nog  een lekkere 'karmeliet' achterover gegoten .... en dan snel naar huis om nog een stukje wielergeschiedenis mee te pikken๐Ÿ˜ฑ. GENT WEVELGEM 2022 wordt voor het eerst gewonnen door een Eritreêr zijnde BINIAM GIMAY. Hoe zot is da ๐Ÿ‘Œ

 


Zondag 20 Maart 2022

Een dagje rond het vliegveld van URSEL. Een mooie knooppunten route doorheen Drongengoedbos van 13,5km ... die ik 2 maal heb gedaan๐Ÿ˜‰ Mooi wandelweer ... met een klein beetje sneeuwval in de morgend ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ

27km - 143 hoogtemeters - 13,8kg bepakt


Zaterdag 12 Maart 2022.

Vandaag ging het terug richting Noord Frankrijk ... meer bepaald naar het 'bos van Mormal' in Locquinol. 4 maanden geleden was ik hier ook al eens. Dit is hier echt een mooi stukje natuur op amper 130km verwijderd van Aalst. Het moeten niet altijd de Ardennen zijn om in een deftig bos te lopen hé๐Ÿ˜‰ (hier meer info)

Het waren perfecte wandeltemperaturen .... volledig bepakt met deze keer 14,2kg op mijne bult๐Ÿ‘Œ.... 25,31km .... 235 hoogtemeters


Zaterdag 05 Maart 2022.

Deze morgend zijn mijn nieuwe stapschoentjes geleverd. Voor de derde maal zijn het de LOWA RENEGADE geworden. Dit nagelnieuw paar zal mij naar Compostela moeten brengen. Hopelijk halen ze de eindstreep ๐Ÿ™ De Lowa Renegade is een populair type van wandelschoen. Je komt hem heel regelmatig tegen op de verschillende georganiseerde wandelingen van diverse wandelclubs. Voor mij zijn het veruit de beste schoenen die er zijn ... ze zitten heel comfortabel en soepel. Op 18 april 2022  zal ik starten met mijn vorig exemplaar .... dit tot in Vezelay. Na mijn bezoekje van mijne schat in Vezelay, zal ik van stapschoenen wisselen en het nieuwe exemplaar , die ik vandaag ontvangen heb, aantrekken om de resterende 1700km tot in SdC te overbruggen ๐Ÿ‘Œ

Vandaag is het een schitterende dag ... met een glimlachende zon die vriendelijk uitnodigt om een stapje te zetten in de buurt.

Een kleine 19km doorheen mijn achtertuin. ... Moorsel ... De Kluizen .... de Faluin.

Halverwege mijn wandeling word ik plots herkend door een man die op wandel was met zijn fantastische, energieke moeder van 89jaar jong. 'Hey, jij bent toch die gast. die naar Compostela gaat wandelen' roept Johan๐Ÿ‘Œ ... een duidelijke fan die meermaals mijn website raadpleegt. Ook Johan heeft de intentie om ooit naar Compostela te wandelen vertelt hij. Ik wens hem bij deze alvast veel succes met de voorbereiding. DOEN zou ik zeggen๐Ÿ‘๐Ÿผ Aan Yvonne heb ik beloofd om een kaarsje te doen branden bij mijn aankomst in Compostela voor een verder gezond leven๐Ÿ‘Œ


Zaterdag 26 Februari 2022.

Vandaag staat er een uitstapje richting VILLERS LA VILLE op het programma.  Het belooft een stralende, zonnige dag te worden .... volgens Frank DB ..... en dat was het ook.

Een licht hellend parcours ,aan de 655hoogtemeters te zien, doorheen een mooi landschap. De abdij van Villers La Ville, die op mijn weg lag,  is zeker een bezoekje waard. Een oud cisterciënzerabdij uit 1146 met meer dan 160.000 bezoekers per jaar.


Zondag 20 Februari 2022.

Een grijze, natte en kille zondagmorgend. Om 0915hr begin ik eraan  in Munkzwalm .... bepakt met 12,5kg .... het maximum dat ik zal meenemen richting Compostela๐Ÿ‘Œ.

Een wandeling georganiseerd door 'Wandelsport Vlaanderen'. Deze '12 dorpentocht' brengt mij langsheen talrijke pittoreske dorpjes die de zalmstreek rijk is ... Het twaalfdorpenparadijs dat zich uitstrekt van het Scheldebekken tot de eerste diepe valleien van de Vlaamse Ardennen, weet mij telkens weer te verwennen. Eenmaal de drukke dorpskern van Munkzwalm uit , word ik gecharmeerd door een overweldigend zicht over de Zwalmstreek. 

Storm EUNICE heeft duidelijk lelijk huis gehouden. Dit is te merken aan de vele bomen die omvergewaaid zijn .... het was soms klimmen en klauteren over die omgevallen bomen heen .....maar dit kan de pret niet drukken๐Ÿ˜‰ 

Een kleine 26 kilometer later .... flink uitgewaaid en uitgeregend .... kom ik terug aan in Munkzwalm.


Zondag 13 Februari 2022.

Vandaag was er een wandeling gepland van 32km in Elingen (Pepingen) .... maar een feestje van oud-leiding Chiro Popov Gijzegem heeft er een 'stokje voor gestoken' ๐Ÿ˜‰ ..... het is dan een rustige uitwaai wandeling geworden rond de kerktoren ๐Ÿ˜œ


Zaterdag 12 Februari 2022.

Vandaag staat er een infodag voor toekomstige pelgrim gepland in Mechelen. Dit wordt jaarlijks georganiseerd door het VLAAMS COMPOSTELAGENOOTSCHAP.

Allereerst ben ik naar deze infodag geweest om antwoorden te vinden op allerlei vragen die ik zelf nog niet kon beantwoorden. Ik heb zelf geen vragen moeten stellen, dit was helemaal niet nodig omdat de presentaties overduidelijk waren. Het was een leerrijke en boeiende dag en zeker een aanrader voor elke kandidaat-pelgrim.

Volgende onderwerpen worden besproken : 

Waarom vertrekken elk jaar zoveel pelgrims naar Santiago de Compostela? Wat is dat meer dan een stevige stap - of fietstocht? Een avontuur? Een spirituele tocht? Een reis langs kunst en historie? Alleen of met tochtgenoten? Van waar vertrekken en langs welke weg?

Hoe zal ik een bed vinden onderweg? Rugzak?  Kledij?  Uitrusting? Hoe geraak ik (en mijn fiets of wandelkar) terug naar huis? Waar vind ik een goeie gids en een stempelboekje? Hoeveel zal me dat kosten? Hoe bereid ik mij voor en het thuisfront?

Het programma:

  • 10.00 u. - een warm onthaal en registratie
  • 10.30 u. – verwelkoming
  • 10.35 u. - verloop van de dag, voorstelling afdeling
  • 10.45 u. - presentatie: ‘Op weg naar Santiago’
  • 11.30 u. - presentatie: Een ervaren pelgrim vertelt.
  • 12.15 u. - lunch met meegebrachte picknick , drank ter plaatse te verkrijgen
  • 13.15 u. - presentatie: De tocht in de praktijk, aparte sessies voor stappers en fietsers.
  • 14.15 u. - pelgrimsforum: concrete vragen en antwoorden  In een informele sfeer nodigen      ervaren pelgrims je uit aan diverse thematafels.
  • We ronden af rond 17.00 u.

Zaterdag 04 Februari 2022.

Deze morgen het aangenaam en spontaan bezoek ontvangen van LEEN DE SMEDT, journalist voor HET NIEUWSBLAD en RADIO 2. Een aangename en vlotte babbel, gevolgd door een kleine fotoshoot๐Ÿ˜œ Het resultaat zal te zien zowel 'online' als in de 'echte krant'. 

Er is ook een interview 'on tape' opgenomen dat later deze week zou uitgezonden worden op radio 2 .... ik ben echt benieuwd.

Het volledige interview vindt hieronder .... veel leesplezier. (artikel)


Zaterdag 29 januari 2022.

Een grijze dag met strakke wind …. 5 graden. 
21 mooie kilometers gewandeld in die prachtige ‘Vlaamsche Ardennen’. Vertrek en aankomst in ELST, een typisch dorpje dat vooral gekend  staat voor zijn gleutelingen. Gleutelingen is een typisch traditioneel streekproduct uit de Vlaamse Ardennen en kan je het best vergelijken met een dikke, mollige pannenkoek. De textuur is echter luchtig en schuimachtig. Zeker het proeven waard๐Ÿ‘Œ  


Woensdag 26 januari 2022.

SPANNENDDDDD ๐Ÿพ๐Ÿพ .... deze morgend is er een journalist langs geweest (Rutger Lievens), samen met zijn fotograaf, van HET LAATSTE NIEUWS regio Aalst. Een uurtje gepraat over mijn pelgrimstocht richting Compostela, gevolgd door een fotoshoot. 

Normaal gezien zou er deze avond reeds een digitale reportage online staan .... en morgen in de krant HET LAATSTE NIEUWS.

ik ben benieuwd ๐Ÿ˜‰

 https://www.hln.be/aalst/bert-56-wandelt-naar-compostela-en-laat-zich-sponsoren-geld-gaat-naar-kom-op-tegen-kanker-en-levensvreugde~abc97032/

Bedankt Rutger Lievens voor het gesprek .... bedankt JP Swirko voor de foto's


Maandag 24 Januari 2022.

Een uitstekend wandelweertje .... blue sky (alé, toch bijna) ... een 'zon' aan de hemel  .... aangenaam temperatuurtje van 6 graden en GEEN REGEN ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

Vandaag heb ik mijn eerste etappe verkent. Vanuit Aalst richting Geraardsbergen (De gavers) .... waar ik over enkele weken zal overnachten in jeugdherberg 'het schipke. Ik volg een heel groot stuk de VIA TENERA .... gewoonweg de oevers van den Dender volgen .... totaal 30,3km met beperkte bepakking (7kg).  ..... en neen hoor .... het is zeker niet saai zo langs die oever lopen ..... je wandelt echt langsheen mooie, groene gebieden. Kom ik onderweg toch gene Franstalige ex-collega tegen  .... het was zeker 15 jaar geleden dat ik hem nog eens gezien had. Daar is wandelen ook goed voor  ... mensen ontmoeten๐Ÿ˜‰ 

In Geraardsbergen is mijne schat Katrien mij komen ophalen. We zijn samen nog iets lekkers gaan eten in 'Eetstammenee Hunnegem' (www.eetstammeneehunnegem.com), uitgebaat door eveneens een oud collega Nonkel Gust๐Ÿค”


Maandag 10 Januari 2022.

Een koude, kille, mistige dag ... 2 graden .... geen regen.

Vandaag richting Elzele gereden (op zijn frans is het Ellezelles).... een 50 tal km van Aalst. Dit dorpje ligt in het noorden van de provincie Henegouwen in de buurt van Ronse. Elzele is gekend voor zijn 'heksen traditie'. In 1610 zou de plaatselijke heks Quintine in Elzele opgehangen en verbrand zijn. Om dit te herdenken wordt er sinds 1972 jaarlijks een 'heksensabbat' georganiseerd eind juni. Ik ben gaan wandelen in het mooie  'Parc naturel du Pays des Collines' (Land van de heuvels). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pays_des_Collines).

Het parcours lag er heel vettig bij ... bottines zakten centimeters diep weg in de modder ... maar dat maakte het juist prettig ๐Ÿ˜œ.

24 kilometers modder 'fretten' in een prachtige omgeving ... gepakt met een rugzak van 13,5 kg .....daarvoor doen we het ๐Ÿ‘Œ.


Zondag 19 December 2021.

Het is een grijze, miezerige  dag vandaag. Niet echt koud ... een aangename 10 graden, wat eigenlijk ver boven de normale waarden is. Het zou moeten vriezen nu ๐Ÿ˜Š.

Tijd dus om een 'toerke rond den blok' te maken. Vanuit den achtertuin richting  Kluizenbos, via het golfterrein Ter kluizen , naar het Kravaalbos en terug. Ne mens staat ervan versteld hoeveel mooie wandelwegen er zijn in de buurt. Die wandelknooppunten zijn echt een aanrader ๐Ÿ‘Œ.


Zondag 21 November 2021.

Een ideale dag voor een leuke wandeling. Samen met dochter Ymke ga ik wandelen in het Zoniënwoud voor een tochtje van 21km, met vertrek vanuit Hoeilaart.  De eerste 2 uren regende het flink .... maar dat kan ons niet deren ๐Ÿฆพ๐Ÿฆพ. Ik ben volledig bepakt met een totaal gewicht van 13,5Kg.

 


Donderdag 18 November 2021.

Vandaag heb ik een bestelling mogen ontvangen van AS Adventure. 

Mijn nieuwe slaapzak, die mij warm moet houden tijdens frisse nachten. Het is de NOMAD ORION 400 geworden .... een lichtgewicht, technisch slaapzakje van amper 750gr.
Ook zijn er 2 nieuwe t-shirts  geleverd van ICEBREAKER. Deze zijn vervaardigd uit MERINO wol. Merino wol heeft de eigenschap om het lichaam koel te houden tijdens warme dagen ... en warm tijdens frisse dagen. Deze t-shirts 'geuren'  minder snel .... wat lekker meegenomen is ๐Ÿ˜‰.

 

 


Zaterdag 09 November 2021. 

Vandaag een prachtige wandeling gemaakt in de bossen van Mormal in Locquinol (FR). Het Bos van Mormal is een staatsbos en natuurgebied in het Franse Noorder departement in het Regionaal natuurpark van de Avesnois. Het loofbos is 91,63 vierkante kilometer groot en is daarmee het grootste bos van het Noorder departement.

27 Kilometers doorheen een mooie natuur met een bepakking van 12 kilo op de rug.

Het dorpje LOCQUINOL ligt op de pelgrimsweg 'VIA SCALDEA'  ... en hier zal ik volgend jaar volgens mijn planning op 24/04/2022 passeren ๐Ÿ˜‰.

 


Zaterdag 30 oktober 2021.

Afspraak in Mechelen met enkele geroutineerde stappers van het 'Vlaams Compostela genootschap'.

 


Zaterdag 16 November 2019.

Infodag kandidaat pelgrims in Gent, georganiseerd door het 'Vlaams Compostela genootschap'