Etappe 17 - 06/05/2022 - SAVIERES - TROYES 18,81km (444,10km)

Gepubliceerd op 6 mei 2022 om 23:07

Etappe gesponsord door Oscar & Rita BOON COPPENS uit Albatera (Spanje)


Net zoals de vorige dagen loopt de wekker af om 0730hr. Ik hoor in de verte Lucette reeds bezig in de keuken. Je moet het toch maar  doen als 86-jarige … mijn respect heeft ze. Het ontbijt is typisch Frans, zijnde een baguette met confituur en een glas fruitsap. Meer heeft nen mens eigenlijk niet nodig hé😉.

Ik spring al zingend in mijn 'plodder gewaste' kledij van gisteren ... verslind mijn ontbijt in een sneltempo ... maak de rugzak klaar, wat nu al een gewoonte is en dat ik bijna blindelings doe ... en neem afscheid van mijn Lucette. Ik geef haar een paar euro's meer dan afgesproken ... zij verdient dit. Daaaaag Lucette ... Ik ben er vanonder.

Ik ga eerst naar de 'grote plaats' van dit 126 inwoners tellende dorp, waar ik een broodje koop voor deze middag en verlaat dan Savieres via een oversteek van de rivier 'de Seine'.  Deze 776km lange rivier is hier nog relatief smal  in vergelijking met de breedte die ze heeft in Parijs waar we als ieder zichzelf respecterende toerist al ooit eens met een bootje hebben opgevaren😉.

Ik begeef me al fluitend opnieuw naar de oevers van het 'canal de la Haute Seine'. Deze 76km lange kunstmatige waterloop doorkruist de departementen Aube en Marne en is sinds 1968 afgesloten van alle scheepvaart. 14 wondermooie kilometers langs de oevers van dit kanaal brengen mij lijnrecht naar Troyes. Ergens halverwege maak ik kennis met José, een mid-40er, die een non believer is wat betreft covid19 en ook de oorlog in Oekraïne ziet als 'opgezet spel'. Nen tist met rare ideeën ... maar bon ... Ik heb hem laten ratelen en nadien netjes mijn weg vervolgd.

Plots word ik opgebeld  door Alexandra van radio JOE met de vraag of ze mij rond 1230hr live een paar vraagjes mag stellen omtrent mijn wandelinkske 👍: tuurlijk mag dat, alle reclame is welkom. Je kan het volledige  interview hiernaast terugvinden. Supercool hé 🤘.

Ik rep mij nu in speed tempo naar Troyes en  bel ondertussen naar mijn gastgezin voor deze avond met de vraag mij een uurtje later te komen ophalen aan de kathedraal. Kwestie van de stad nog een beetje te kunnen verkennen. Troyes is de hoofdstad van het departement Aube en telt zo'n 68000 inwoners. Het is hier dat het fameuze snobmerk ‘Lacoste’ het levenslicht zag, net als het kinderkledijmerk 'Le petit Bateau'. Echt heel veel valt er niet te zien in Troyes, behalve dan die fameuze kathedraal die wel echt indrukwekkend is ... Zeker binnen met al dat mooi gekleurd glas. Ik stel mij altijd de vraag hoe ze ooit in die tijd zo'n gebouw hebben kunnen neerpoten. Zonder kranen en al de technologie van heden ten dage, dat moeten serieuze 'krakken’ zijn geweest. Voor de kathedraal maak ik nog even kennis met Glendia en Albertinne uit Amersfoort, beiden getuigen van Jehova, die mij wilden bekeren ... Maar wat niet is gelukt🤪🤪.

Om 18hr pil stond Daniel mij op te wachten om mij mee te nemen naar zijn huis. Ik maak kennis met Nadège, de vrouw van Daniel. Zij zijn beiden ex-pelgrims en ontvangen nu gestrande pelgrims in hun gezellig huisje aan de buitenrand van Troyes. Ik word er supergoed ontvangen ... Er wordt lekker gegeten EN mijne was wordt gedaan. Super toch💪.

En nu is het tijd voor dodoooo ...😴😴😴

 


JOE radio interview met Alexandra 😱


Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
2 jaar geleden

Goeiemorgen….aan het ontbijten? En goed geslapen?
Etappe 18 wacht op jou….doe het terug goed met evenveel moed .
Tot vanavond😘😘😘

nele eloot
2 jaar geleden

goe bezig en gelukkig geen regen

Marliese en Wim
2 jaar geleden

Hey Bert, na je telefoontje was ik curieus om het interview met Joe te horen. Just geluisterd na een wandelTOCHTJE van 18 km in Lebbeke. Sympathiek van die radio om je motiveren en nog wat sponsors te ronselen. Ondanks je eigen zeggen zijn je teksten super geschreven. Keep the spirit. Grtjs

IGNACE VERHAEGEN
2 jaar geleden

Hé je doet dat super en leuk je te volgen via deze weg. Dus toch contact op genomen die van joe fm.

Wim&Lieve
2 jaar geleden

Goe bezig Bert! Het valt ons ook op dat de routine bij jou er al heel goe in zit… toch geen getuige v Jehove geworden? 😂😂

Patricia De Backer
2 jaar geleden

PROFICIAT!!!!!!Toekomstige😍 Blijven gaan…je doet het super!!!!