Etappe 22 - 11/05/2022 - ACCOLAY VEZELAY 29,3Km (570,73km)

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 12:23

Etappe gesponsord door Betsy GELDEMAN uit Pesse (NL)


Vandaag staat de laatste etappe van de VIA CAMPANIENSIS richting Vézelay op het programma. Deze route, die in Rocroi start, bracht mij doorheen de hele champagnestreek en de streek rond Chablis. Ze brengt mij vandaag dus naar de basiliek van Vézelay, één van de historische vertrekpunten van vele pelgrims naar SdC.

Rond 10hr begin ik er aan, nog steeds in het gezelschap van Frank die voor de tweede dag op rij meestapt. Het belooft een pittige tocht te worden met meer dan 600 hoogtemeters, dit komt onder andere doordat de basiliek van Vézelay op de top van een bergje ligt๐Ÿ’ช.

We verlaten Accolay via de vele gehuchtjes die aan de rivier La Cure liggen zoal Lucy .. Bessy ... Arcy-sur-Cure. De rivier La Cure vindt zijn oorsprong in de Morvan (Parc naturel régional du Morvan) en mondt uit in de Yonne na een wilde tocht van 113km. We krijgen een afwisselend decor voorgeschoteld van licht glooiende weilandschappen, dichte bebossing en weidse vergezichten. We cruisen doorheen Saint Moré en Lac Sauvin waar we halt houden voor onze picknick aan een lokaal vakantiehuis voor schoolgaande jeugd, die daar hun soort van 'bosklassen' houden. We drinken er een lekker gekoeld biertje, maken een praatje met de begeleiders van de aanwezige jeugd en zetten dan onze weg weer verder. Voor alle duidelijheid ...in Lac Sauvin is er GEEN meer (Lac) ๐Ÿค”๐Ÿค”.

Na een aantal kilometers komen we aan in  een piepklein gehuchtje, ergens bovenop een plateau, na een stevige klim: Les Hérodats genaamd. Martinne, een 76-jarige dame die daar al een eeuwigheid woont  weet ons te vertellen dat ze daar pas sinds 2007 over stromend water beschikken. Ze troont ons mee naar een boom waar een soort van natuurlijk vensterkader is in gegroeid en waar je, als je er doorheen kijkt, in de verre verte de basiliek van Vézelay ziet. Een mooier plaatje/kader bestaat er niet ๐Ÿ‘. We krijgen er lekker gekoeld water aangeboden aan de hand van een kraantje dat er staat langs de kant van de weg en dat door alle vermoeide, en vooral dorstige, pelgrims naar hartelust mag gebruikt worden. Ik vul mijn 2liter waterzak bij ... en weg zijn we. Na een steile en moeilijk begaanbare afdaling komen we aan in Asquins om daar de laatste serieuze beklimming aan te vatten richting basiliek van Vézelay. Goed in het zweet en met een rood aangelopen hoofd komen we aan op onze eindbestemming met 627 hoogtemeters in de kuiten. Daar op een terrasje zitten onze schatten te wachten met een lokaal biertje van Vézelay. We bezoeken samen die mooie basiliek  alsook het dorpje zelf. Een dorpje dat duidelijk is afgesteld op de vele pelgrims die daar dagelijks ronddwalen. Ik maak ook nog effe kennis met Conny, een pelgrim uit Dilsen Stokkem,  die ik al geruime tijd volg via haar blog maar nog nooit in levende lijve had gezien. Zij zal morgen haar tocht verder zetten via Puy. Ik wens haar alle suc6 toe. 

We keren terug naar onze gîte voor twee dagen rust ... Voor nog een BBQ ... En natuurlijk voor het verderzetten van ons 'manille' kaartspel.

Tot zaterdag lieve vriendjes ๐Ÿ˜‰ 

Reactie plaatsen

Reacties

Nathalie
2 jaar geleden

๐ŸŒผtot zaterdag๐ŸŒป en genieten maar๐Ÿ€

Moederken
2 jaar geleden

Dank voor het verslag van gisteren en nuโ€ฆ..rusten..kaartenโ€ฆproeven.
Tot zaterdagavond.๐Ÿ˜˜๐Ÿ‘๐Ÿพ๐Ÿฅณ

Lut
2 jaar geleden

Genieten maar ! Wij starten morgen onze mini-Compostela ๐Ÿ˜‰ We zullen je wel eens ambeteren ๐Ÿ˜

Sabine verhegge
2 jaar geleden

Wow wat een mooie reis heb je ondertussen al gemaakt.
Ook heel leuk dat we dit kunnen mee volgen aan de hand van je leuke verslagjes.
Ik ben fan!๐Ÿ˜
Nog heel veel succes Bert. ๐Ÿ€

Sabine & Nico
2 jaar geleden

Uw verslagskes vervelen ni Bert, iedere keer vraag ik mij af hoe gij dat schrijverstalent zo lang verborgen hebt kunnen houden...zoek maar al een uitgever tegen dat ge in Compostela toekomt.
Geniet nog efkes van het samenzijn met uw collega-pelgrim ๐Ÿ˜œ...
met Katrien bedoel ik hรฉ ๐Ÿ˜‰
Zeg, en opletten met die kerkbezoekskes hรฉ, voor ge 't weet houden ze u daar als misdienaar ๐Ÿ˜œ
Allez, links, links, links rechts รฉรฉn twee...๐Ÿ‘Š