Etappe 27 - 18/05/2022 - GEURIGNY NEVERS 17,76Km (672,48km)

Gepubliceerd op 18 mei 2022 om 22:04

Etappe gesponsord door Michel & Josiane WAUTERS BUYS uit Aalst


Al bij al nog vrij goed geslapen met z’n drieën, daar in dat kleine muffe kamertje van de Refuge Muncipal van Guérigny.

De geschiedenis van Guérigny is nauw verweven met de metaalindustrie. Dit dorp, gelegen aan de rand van het enorme bos van Bertranges, heeft alle natuurlijke bronnen die nodig zijn voor de ijzerindustrie. Zijnde een bodem met ijzerhoudende mineralen, eikenbossen en water. Tot in ‘71 waren hier de koninklijke smederijen gevestigd. Ankers maken was hun specialiteit.⚓️⚓️⚓️

Om 0800hr verlaat ik de Refuge en laat het Franse koppel achter ... Ik heb zin om alleen te lopen op mijn eigen tempo, die Fransozen houden er een slakkengangetje op na🤔. Ik sla eerst nog een beetje proviand in en verlaat daarna het dorp via Urzy. Ik zit onmiddellijk weer in een uiterst mooi groen decor.  Ik passeer het 'domaine de contre', de betere plaats voor al uw feestjes. Er zijn slechtere plaatsen denk ik bij mezelf🤔. Het is een bijna vlakke etappe die in één rechte lijn naar Nevers loopt. Echt spectaculair is het niet ... Maar de omgeving blijft oogverblindend mooi. Na 10km kom ik al in het voorstedelijk gebied van Nevers. Ik trakteer mijzelf op een verkoelende pint. Ondertussen bel ik met het thuisfront ... moederke ... schatteke ... Nico foemp ... Aalst Gym+ .... Ze zijn allemaal de revue gepasseerd☎️☎️ Ik snel onmiddellijk naar de kathedraal om een stempel te scoren ... maar geen levende pater te zien😇.  Gelukkig zijn de mensen van het toerisme bureau er die zo vriendelijk zijn  om het felbegeerde stempeltje in mijn boekje te plaatsen. Ik steek de 300meter lange brug over 'La Loire' over. De Loire is de langste rivier in Frankrijk met een lengte van  1012km. Rond 1330hr kom ik aan bij mijn verblijf voor één nacht: 'La bonne Damme'.  2 vriendelijke mensen, Martinne en Xavier, ontvangen mij in hun pelgrimsherberg die leuk is ingericht. De frigo is gevuld met gekoelde dranken, wat bij deze temperaturen echt aangenaam is. Ik duik onmiddellijk de douche in en geniet van het  verkoelende water. Ondertussen zijn mijn compagnons Bernard en Josette ook toegekomen. Later zal er nog een vierde pelgrim bijkomen, zijnde Victoria, die op weg is van ergens uit Frankrijk richting Finland😱. Hoe zot kan een mens zijn hé🤪.  Dat wordt weer dolle pret met 4 op een kamertje🤔.

Ik vertrek opnieuw richting centrum Nevers en merk tijdens de oversteek van de Loire op dat er al enkelen het verkoelende water hebben opgezocht. Ik heb ook zin om een duikje te nemen maar wegens gebrek aan tijd ben ik dan maar wijselijk doorgelopen. Ik ga even langs bij Bernadette Soubirous, op vraag van Geyske 😉, een gekende kloosternon die hier ligt begraven. Ik heb het geluk dat er juist een 'vesper' begint met een honderdtal nonnekes van 'de orde van de Karmelieten', wat een rooms-katholieke bedelorde zou zijn. (Ik ken enkel Karmeliet als een goed bierke😀). Ik vind deze gezangen in die prachtige kapel wel iets hebben, maar na een 20-tal minuten hou ik het wel voor bekeken en sluip stilletjes weg, als een dief in de nacht 🤘. Ik plasseer mij wijselijk op een groot terras aan de kathedraal en bestel met veel bravoure een steak met verse Bearnaisesaus. Dat het gesmaakt heeft💪.

Ik keer terug naar mijn huis  voor één nacht en sla nog een praatje.

Tijd om te bloggen ... En ondertussen word ik gebeten door honderden muggen. Het leven van een Pelgrim is niet gemakkelijk 😆. En nu kruip ik mijne tram in want morgen staan er 39 lange kilometers op het programma. YES WE CAN 💪!

Haja ... Vandaag 18mei ... Juist een maand op pad. De tijd vliegt 👍.

Tot morgen vriendjes!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
2 jaar geleden

Vandaag een korte rit…toch prachtige foto’s….en Geysken en Georgette zeer gelukkig met je bezoek aan Bernadette
En het branden van een kaarsje.
Morgen 39 km….das veel….maar jij kunt dit… veel succes..
Je insmeren….en veeeeeeel drinken..tot morgen😘😘💪💪

Katrien G.
2 jaar geleden

Beste Leider,
Lourdes is zeker te ver om daar ook nog eens langs te gaan ? Mijn mama was alvast heel ontroerd maar gelukkig met je berichtje.
Succes morgen met je zware dag !

Nathalie & David
2 jaar geleden

Een karmelietjen a day keeps de muggen misschien away.
Een maand al, wat vliegt den tijd he.
Goed dat alles al zo vlot gegaan is.
Veel succes vandaag. Vergeet niet te smeren en te hydrateren he
Go Bertjen go!!!

Marliese en Wim
2 jaar geleden

Ik was een dag abuus met je moed te wensen. Dus bij deze ......voor morgen. Een waar leesgenot, je blog. Idd 1 maand al, ik zie ons nog naast de Dender lopen. Korrosje, de heiligen zijn met jou, zo veel bezoekjes aan kloosters kerken en grotten.👍