WIE BEN IK

Gegroet iedereen,

Mijn naam is Bert Surmont, 56 jaar geleden geboren in Dendermonde (1965).

Samen met mijn vriendin  Katrien VdB en dochter Ymke wonen we in die prachtige stad, gelegen aan de Dender, AALST .... u weet wel ... de carnavalsstad bij uitstek!

Na 38 jaren te hebben gediend bij Defensie ben ik op 1 oktober 2021  met pensioen gegaan. 38 prachtige jaren die zijn voorbijgevlogen. Ik heb het geluk gehad om een stuk van de wereld te mogen ontdekken in functie als klankman  bij Televox .... buitenlandse zendingen ..... RDC ... Benin ... Kameroen ... Madagascar ... Kaap Verdië ... Tanzania ... Niger ... Marokko .... Sri Lanka ... USA ....Kroatië ... Servië ... Libanon ... Afghanistan ... en nog zo veel meer ..... Been there, done that.

Momenteel ben ik aan het 'flexi-jobben' in het Aalsterse Stedelijk Ziekenhuis ASZ   -LABO als chauffeur. Een leuk en aangenaam tijdverdrijf in een toffe werkomgeving 😉.


Hoe kom ik erbij ....

Ik kan mij nog relatief goed herinneren wanneer het voor het eerst in mij opkwam om ooit de pelgrimstocht naar Compostela te maken.

Ergens begin 2016 ... op een doordeweekse dag hadden mijn zus Lut en ik het over uitdagingen die we nog wilden behalen. Eén daarvan was het uitstappen van de '100km dodentocht' van Bornem: ..... 'en als we die uitstappen beginnen we aan een pelgrimstocht naar Compostela' opperde mijn zus in al haar jeugdig enthousiasme😉. Om haar idee kracht bij te zetten kocht ze onmiddellijk de gids 'te voet naar Santiago de Compostela'.

Op vrijdag 15/08/2016 stonden wij, samen met mijn schoonste broeder Koen ... Dirk .... en Patricia,  aan de start van die fameuze 'Dodentocht'.

4 zouden de aankomst halen .... ééntje heeft onderweg forfait moeten geven .... Jammer genoeg heeft mijn zus de eindstreep niet gehaald .... wat haar dan ook overtuigde dat die Pelgrimstocht naar Compostela toch eigenlijk niets voor haar zou zijn. 

Een paar dagen later stak ze die reeds aangekochte reisgids in mijn handen .... hier sé broere ... doet er iets goed mee😉 .... ik ben die reisgids beginnen lezen .... en mijn interesse in de Pelgrimstocht werd opgewekt.

 

'Wie alleen kan zijn, is nooit eenzaam'

..... maar ik ga ervan uit dat ik onderweg vele ontmoetingen zal hebben.

Waarom toch ...

Er zijn verschillende redenen waarom een mens gaat pelgrimeren. 

Er zijn nog altijd religieuze motieven, naast de sportieve en sociale motieven :  vriendschapsbanden aanhalen, cultuurhistorische interesses, genieten van landschap en natuur. Maar heel veel pelgrims willen in deze, soms hectische, samenleving ook alles op een rijtje zetten, achteruit- en vooruitkijken (na de studies, bij pensionering zoals in mijn geval …), willen opnieuw onderkennen wat belangrijk is in hun eigen leven, in het samen-leven met andere mensen, ........ ....

Deze onderneming is op de eerste plaats een sportieve en avontuurlijke uitdaging voor mij. Even uit die dagelijkse comfortzone treden ... leven met weinig ... mezelf tegenkomen .... en ondertussen genieten van omgeving & natuur .... en hopelijk vele leuke en interessante ontmoetingen hebben met diverse mensen/nationaliteiten.

Tegelijkertijd is het ook een eerbetoon aan  mensen die mij zeer genegen zijn maar die jammer genoeg niet meer onder ons zijn.

***

Mijn VADER Germain .... een prachtige man die mij de waarden en normen des levens heeft meegegeven. Een strenge maar rechtvaardige vader die altijd klaar stond. Een Cdt Reserve Officier bij de Genie ...  waar hij zo trots op was.

***

Mijn SCHOONMOEDER Frida ... een vrouw die ik jammer genoeg niet zo lang heb mogen kennen. Een warme, liefdevolle vrouw die altijd klaar stond voor  anderen.

***

Mijn goede VRIEND Fo ..... een immer goedlachse optimistische kerel die ik kende sinds onze jeugd bij Chiro Popov Gijzegem. Een jeugdkameraad.

***

Er ligt geen uitgestippelde weg voor ons,
hoewel sommigen ons dat wel willen doen geloven.
Die weg zullen wij in groot vertrouwen zelf moeten banen.

Een dikke, welgemeende dank u wel ...

aan mijn lieve schat Katrien ... mijne 'compagnon de route' sinds meer dan 11 jaar.

Uiteraard kan en mag ik dit avontuur niet aangaan zonder de goedkeuring en steun van deze sterke vrouw. Daarom lieve Katrien, een welgemeende 'dank u' dat ik dit mag doen.

Ik zal u missen .... maar ik ben ervan overtuigd dat die 100 dagen afwezigheid in 'no time' zullen voorbijvliegen. We hebben trouwens afspraak in Reims en in Vézelay  .... enne ...het is voor het goede doel hé😉.

Daarom speciaal voor jou .... van mij .... dit lied. LY❤️

Aan mijn allerliefste dochter Ymke,

uwe Papa gedurende 100 dagen moeten missen kan geen probleem zijn  hé .... het is misschien een 'geluk' 😉 .. den 'ouwen' is van voor de voeten 😱. 

We zien elkaar terug in Villadangos Del Paramo, 10 dagen voor aankomst in Compostela. Samen de laatste 250km afhaspelen .... dat wordt een avontuur 😜, smeer uw kuiten maar al in 👌 ..... en ja hoor ..... ik zal u missen 😉.

🥰🥰🥰Reactie plaatsen

Reacties

Fede Dewulf
een jaar geleden

Beste,

zondag 26 maart houden we een camino cafe van 15-18 uur in Herberg Macharius in Gent. Van harte welkom om mee te mijmeren en herinneringen op te halen.
Ik zou je een flyer sturen maar kan deze hier niet opladen .
Groet, Fede.

Mathias
een jaar geleden

Hallo Bert,

Zoals beloofd een berichtje en veel groeten van Mathias de 'Fransman met salami en kaas' die je tegen kwam op Aalst carnaval !

Een Dendermondenaar die Aalst carnaval viert, dat zorgt voor connectie! ;-)

Veel groeten!

Rita
2 jaar geleden

Dag Bert
Mijn zus en ik hebben enkele jaren geleden vanuit Astorga naar Compostela gestapt. Een ervaring die we nooit meer vergeten! Wij wensen je veel stapgenot ! We gaan je blog blijven opvolgen. Tot in Compostela! Succes

Debora
2 jaar geleden

Hey Bert, al goed gestapt zie ik.
Je bent goed bezig!
Nog veel succes.

Peter De Troyer
2 jaar geleden

Ben hier weer, mijn naam verkeerd geschreven 🫣

Peter De Teoyer
2 jaar geleden

Dag Bert, wij denken veel aan U. Hopelijk gaat alles goed zowel fysiek als mentaal want het is toch een enorme uitdaging waarvoor ons respect. Nog veel stap genot en tot later 🤗

Fanny et Laurent (Pause Nature SORBAIS)
2 jaar geleden

Un grand merci à toi Bert!
Nous avons été ravi de t’accueillir chez nous pour ce beau challenge plein d’humanité qui force le respect et l’admiration !
Bonne marche! bonne route!
Et comme on dit chez vous: À tantôt !
Bien cordialement,
Fanny et Laurent
Pause Nature SORBAIS

Isabelle Levensvreugde Verblijven
2 jaar geleden

Bert, Veel succes op tocht naar Compostela! Bedankt voor de steun via dit initiatief, wij en onze zorggebruikers volgen je verhaal op de voet mee, GOGOGO ! Have fun & good luck :-)

Luc De Croock
2 jaar geleden

Veel succes Bert!