Etappe 71 - 04/07/2022 - SANTO DOMINGO DE LA CALZADA BELORADO 22,87km (1.760,54km)

Gepubliceerd op 4 juli 2022 om 19:27

Etappe gesponsord door Christinne VAN SINAY uit Nieuwerkerke.


Ik heb heerlijk geslapen in mijn ‘private room' van 'roomconcept' in Santo-Domingo-de-la-Calzada. Geen kabaal, geen snurkers, geen storende wandelaars die het nodig vinden om 0500hr te vertrekken ... neen .... niets van dat alles ... knorren in een stille omgeving en rustig wakker komen. Ik ga ontbijten in een nabijgelegen bar waar het reeds een drukte van jewelste is. Die Spanjaarden hebben de kunst van 'druk en luid praten' duidelijk heel goed onder de knie. Ik verlaat Santo Domingo de la Calzada, dat vooral gekend is voor zijn kathedraal waar een levende kip en haan worden gehouden. Dit alles heeft te maken met de volgende legende.

'In de veertiende eeuw was een Duits echtpaar met hun 18-jarige zoon op pelgrimstocht naar Compostela. Tijdens de overnachting in Santo Domingo probeerde een meisje de zoon te verleiden, maar de jongen ging daar niet op in. Het meisje beschuldigde toen de jongen van diefstal. Hij werd veroordeeld en opgehangen. De bedroefde ouders vervolgden hun weg. Op de terugreis constateerden ze dat hun zoon levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter, die op dat moment net aan tafel zat. "Die jongen is net zo levend als deze gebraden kip!" zei de rechter. Het vervolg laat zich raden: de kip kwam tot leven en de rechter gaf de jongen aan zijn ouders terug’.       Dit geheel terzijde πŸ₯±πŸ₯±.

Om 0900hr trek ik mij op gang en verslind ik de eerste 6 kilometers alsof het niets is. Ik loop de hele tijd langsheen een drukke weg, op een stofferig pad, waar grote werken bezig zijn ... vermoedelijk de aanleg van een nieuwe autosnelweg. Ik hou halt in Grañon bij 'Barrackana' voor het nuttigen van een koffie met gebak en een glaasje vers geperst fruitsap. Het leven kan simpel mooi zijnπŸ˜‰. 

Ik zet naarstig mijn tocht voort en een paar kilometers verder verlaat ik officieel de provincie en regio 'La Rioja' en steek de grens over naar de provincie 'Burgos' in de regio 'Castillië en Leon'.  In het 45 inwoners tellende Castildelgado hou ik even halt aan de zoveelste kerk. Het is een zeer indrukwekkend mooi, met veel bladgoud bewerkt, gebouw. Ik maak mij de bedenking dat die  'geestelijken' van in den tijd zichzelf verrijkten op de kap van de goedgelovige man 😱😱. Ik laat mijn boekje afstempelen en zet mijn tocht voort via diezelfde, minder mooie, weg langsheen die grote autoweg😌. Het valt mij op dat de wijngaarden van de afgelopen dagen zijn ingeruild voor honderden hectaren goudgele tarwevelden. Via 'Viloria de Rioja' en 'Villamayor del Rio' kom ik aan in Belorado. Ik begeef mij onmiddellijk naar de Albergue Cuatro Cantones en krijg bedje 23 toegewezen. Ik laat mijne was hier doen door een echte wasmachine en ga een pelgrimsmenu van 15€ eten op het dorpsplein. Het heeft gesmaakt .. en nu ga ik mij een beetje aan het zwembad leggen ... voor de allereerste keer ... echt waar πŸ‘πŸ‘πŸŠπŸΏ‍β™€οΈπŸŠπŸΏ‍♀️.

Tot morgen 

Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
2 jaar geleden

Dankuwel voor de vroege toezending van je verhaal.

Wij lezen en jij geniet van zwembad.

Gogogo ….soigneer goed je voetjes tot het eindeπŸ‘πŸ‘πŸ«ΆπŸ»πŸ«ΆπŸ»πŸ˜˜πŸ˜˜

Jan Hautekeete
2 jaar geleden

Nog steeds met de glimlach. Flink zulle Bert, respect.

Kristel Van Dorpe
2 jaar geleden

AlΓ©,bij die Spanjaarden kan je helemaal jezelf zijn….
Ik lees β€œ luid en drukβ€πŸ€£πŸ€£πŸ€£
Nog veel corroge, t einde is nabij Nonkeltje.πŸ‘πŸ™ŒπŸ‘ŠπŸ’ͺπŸ€—

Wim&Lieve
2 jaar geleden

AlΓ© eerst rustig geslapen en dan in het lawaai van de spanjaarden gaan zitten… direct wakker! πŸ˜‚πŸ˜‚ .. vandaag niet te veel mensen tegen gekomen precies?! Slopwel Bertje!

Tet
2 jaar geleden

Had gij wel een zwembroek mee ? Of was het in uwen puren ? 😜