Etappe 85 - 20/07/2022 - PONFERRADA VILAFRANCA DEL BIERZO 23,41km (2.132,83km)

Gepubliceerd op 20 juli 2022 om 21:33

Etappe gesponsord door André VAN DEN BERGE uit Aalst.


Ik heb mij verdekke overslapen😱. Om 0715hr rol ik uit mijn bed daar in Hostal San Miguel. Heel de nacht kunnen doorslapen zonder één keer gestoord te worden ... dat doet deugd zenne😛. Volledig uitgerust vat ik met volle goesting etappe 85 aan richting Villafranca del Bierzo. Er hangt nog steeds een 'smog' boven Ponferrada wat er op wijst dat die bosbranden in het naburige gebergte nog niet onder controle zijn😔. Dat daar maar gauw verandering in komt. Ik verlaat deze stad via een strook mooi, groen aangelegd park, waar kunstwerken in worden tentoon gesteld, en zeg dan geen 'vaarwel' maar misschien 'tot ziens'. De eerste kilometers tot in Columbrianos verlopen via bewoond gebied. Ik nuttig daar een bocadillo met een tas koffie om dan nadien de wijngaarden in te duiken. Ik wandel namelijk doorheen een befaamd wijngebied, 'El Bierzo' genaamd. Deze wijnstreek ligt hier in een beschutte bergvallei waarbij de wijngaarden zich op de flanken bevinden op een hoogte tussen 450 en 1000 meter. Ze staan aangeplant in een losse, leisteenachtige bodem die behoorlijk vruchtbaar is. De belangrijkste blauwe druifsoort in Bierzo-wijn is de 'mencia'. Deze neemt 70% van de wijngaarden in beslag. Wijn uit de Bierzo is een overgang tussen de lichte wijnen uit Galicia en de zwaargewichten uit de Douro vallei 🍇🍇. Ik geniet van de mooie vergezichten en zet er stevig de pas in, in dit glooiend landschap. Ik wandel doorheen Fuentes Nuevas en Camponaraya. Hier zijn de bewoners fier op hun medeburger Lydia  Valentin Pérez, meervoudig olympisch kampioen in het gewichtheffen. Er staat een mooi monument ter ere van haar te midden van een rond punt. Ik wandel verder langs de wijngaarden, waar jammer genoeg nog geen eetbare druiven op staan, tot in Cacabelos ...'un alto en el camino' ... waar ik een matige spaghetti verorber van 5 eurookes 😝😝. Ondertussen kom ik een bewegwijzering tegen die aangeeft dat Compostela op amper 191 kilometer hier vandaan ligt. Het einde van dit boeiend en zalig avontuur komt schrikbarend dicht naar zijn einde 😔. Ik begeef mij even op 'throwback memory lane' en mijmer over de afgelopen 14 weken. Ik sla mij fier op de borst voor de reeds gepresteerde kilometers en besef wat voor een bevoorrecht iemand ik ben die dit kan en mag doen (thx schattie 🥰). Dankbaar voor al dit moois, deze unieke ervaring en de tientallen boeiende ontmoetingen, zet ik de eindsprint in richting Villafranca del Bierzo. Ik meld mij aan bij Albergue LEO, alweer een schitterend typisch mooie overnachtingsplaats voor een luttele 12€😱, en neem mij een frisse douche. Mijne was laat ik doen door een machine…. ‘t was nodig😛😛. Na de ferme sprint van Pogacar in de Tour de France begeef ik mij naar het centrum van dit charmant dorpje op zoek naar mijn mede-pelgrims. Ondertussen krijg ik nog een geanimeerde videocall van Geyske, een super Wellineese madamme😘

Ziezo, dit was het ... wij horen elkaar morgen terug. Doeiiiiii 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rie
2 jaar geleden

Dag Bert, toevallig ben ik op jouw blog terecht gekomen. Met heel veel respect en bewondering volg ik al een tijdje jouw tocht. Wat een prestatie!!! Ik heb 2* het stukje gedaan van Astorga tot Santiago. Met jouw blog komen weer warme herinneringen terug. Fijn om zo weer een stukje op de camino te kunnen zijn. Ik wens voor de komende dagen een "BIEN CAMINO" toe.

Moederken
2 jaar geleden

Morgen etappe 86….amai…..het gaat goed vooruit…
Morgen 21 juli…nationale feestdag….speciale dag van uwe vroegere baas🤣
Hier bij ons ,op de flatten, grote diner🍷🍾🥳.
Vooruit….vooruit…het komt goed….groetjes muttie 😘

Nathalie
2 jaar geleden

Bertolomeus,
Vandaag wil ik jou eens heel speciaal bedanken voor alle prachtige Franse en Spaanse belevenissen die we mochten volgen.
De foto's bewonderen en het door jou afgelegde parcours volgen ,ja, het werd een beetje een verslaving
Niet enkel bij mij, maar ondertussen bij velen is het s avonds 1 vd laatste dingen die ze doen of , s morgens 1 vd eerste.
Je geweldig vlot geschreven verhalen bij een goei zjat kaffe, ik ga ze missen binnen enkele dagen.
Bedankt om elke, ja echt elke dag in je "pen" te kruipen en de moed te vinden om ons te laten meegenieten.. t hangt peis ik ver je voeten uit da schrijven maar weet, onze dank en bewondering is groot.
Eenmaal thuis zal ik je er dan ook rijkelijk voor belonen met enkele frisse karmelietjes.
Fijne wandeldag en nog en tot in den drooij
X

Wim&Lieve
2 jaar geleden

Azo u overslapen! Foei 😂😂😂… zo goe geslapen jong… das teken da ge t nodig had!! Alweer mooie landschappen en hopelijk niet te veel afgebrande velden! Succes Bert!!