Etappe 91 - 26/07/2022 - PALAS DE REI RIBADISO 26,88km (2.287,93km)

Gepubliceerd op 26 juli 2022 om 22:19

Etappe gesponsord door André VAN DEN BERGE uit Aalst


Deze morgen staan er nog een paar botinnen en wandelstokken, die van mij dus😉, en een hele hoop rugzakken klaar voor transport. Dat zijn van die pseudo pelgrims die iedere dag opnieuw hun te zware rugzak versturen aan 5€/dag naar de volgende bestemming, en de dag-etappe lekker afstappen met een zeer luchtig dagrugzakje. Zo kan het ook natuurlijk🤔🤔. Daarvoor ben ik te fier en te trots en zo zeul ik, iedere dag opnieuw, mijne 15kg wegende Osprey rugzak mee op de rug. Na al die weken is die rugzak een deel van 'mij' geworden en voel ik bijna niet meer dat hij op mij hangt💪.

Ik verlaat Palas de Rei en merk duidelijke sporen van nachtelijk gefeest. Er zijn er hier zeker bij die de feestdag van Galicië heel goed hebben gevierd. Ik zeg adieu tegen dit slapend dorpje en geef mij opnieuw over aan 'moedertje natuur'. Het is alweer mooi wandelen over smalle paadjes in een licht glooiend groene omgeving en met prachtige vergezichten. Het is minder druk dan de vorige 2 dagen, vermoedelijk vertrekken die Spanjaarden vroeger dan ik😉. Via A Graña en Ponte Campaña kom ik aan in Casanova waar ik lekkere eieren met spek eet in een leuke bar temidden in het veld. Ik ontmoet er 2 West-Vlaamse meisjes die vertrokken zijn in SJPDP maar al een paar etappes met de bus hebben gedaan 🥱 en die niet erg spraakzaam blijken te zijn. Ik laat ze voor wie ze zijn en zet mijn weg naarstig voort. Net voor Melide, aan een oude Romeinse brug over de 'rio Furelos', bots ik op een patrouille van de 'pelgrims Police unit'. Zonder morren gaan ze fier met mij op de foto👍. Ik dwars de stad Melide, waar het een drukte van jewelste is, en scoor nog een stempel in de oficina de turismo. Net na het verlaten van deze stad maak ik kennis met een Nederlandse dominee, Bonnema, die al 30 jaar in Frankrijk woont en daar ook werkt als dominee. Het is in de streek van Saint Foy la Grande (etappe 49) waar ze werkzaam is. Na een leuke babbel ben ik weer weg want ze gaat mij ietsje te traag. Het is mij de laatste dagen al opgevallen dat vele huizen beschikken over een 'klein huisje' dat op een verhoog staat ergens in de tuin of aan de voorkant van hun huis (zie foto's). Meerdere jonge Spanjaarden kunnen mij geen gepast antwoord geven op de vraag wat die kleine bouwsels eigenlijk zijn. Het zijn blijkbaar HÓRREO's  ... het is een typische graanschuur hier in Galicië, gebouwd in hout of steen en van de grond getild door pilaren en dit om knaagdieren buiten te houden. Voila, dat weten we ook weeral😉. Ik zet rustig mijn weg voort ... steek een riviertje over op een rots bruggetje, drink nog een colaatje in A Castañenda om dan omstreeks 1600hr aan te komen in Ribadiso, mijn eindbestemming. Ik registreer mij in Albergue Los Caminantes en krijg de leuke kamer nr 6 aangeboden. Snel mijn dagelijkse routine afwerken en dan iets gaan drinken op een gezellig terrasje hier rechtover. Ik verorber de zoveelste pelgrimsmenu, die alweer lekker is, en verbroeder even met Spaanse wandelaars die steil achterover vallen als ik hen vertel dat ik te voet uit België kom. De gezellige ober brengt er regelmatig sfeer in door gekke opmerkingen te maken en de avond vliegt voorbij. Alweer een geslaagd camino dagje dat voorbij is. Nog 2 te gaan 😌.

Ik verneem ondertussen dat mijn Nederlandse collega-pelgrim VINCENT NOORD op 23/7 na een tocht van 2700 km is aangekomen in SdC. Dikke proficiat Vincent (zie etappe 41en 42).

Tot morgen💪💪.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
2 jaar geleden

Het gaat goed vooruit….nog twee daagjes en Voila wij zijn er.
Ons Katrien zal er zijn..
Gedaan met schrijven🙀🙀wij gaan dit missen.
Nog een ferme bees van muttie 💋

Nathalie
2 jaar geleden

Niet te geloven toch,: je voorlaatste dag van dit geweldig mooie en unieke avontuur!
Wat zijn we allemaal fier op jou!
ik ben zeker dat er geen dag voorbij gaat dat er hier ergens in dit Apeland wel eens iemand tegen iemand vertelt " ik ken iemand die op paasmaandag vertrokken is vanuit Aalst naar Compostela, en hij is er bijna!!!"
Proficiat en bedankt om elke dag nog de moed te vinden om deze mooie avonturen neer te pennen.
Fijne laatste wandelwoensdag nog
X

Zusken
2 jaar geleden

Ow ow ow beeeetje trager stappen hé!
Sebiet stapte ons Katrien gewoon voorbij!! 😁
Komde dan ook gelijk een rocksterre toe gelijk de Wout van Aert? En thuis met den helikopter? Da zou ook nog typisch gij zijn… 😉😜

Michel & Josiane
2 jaar geleden

Je bent er bijna...maar nog niet helemaal...doet me denken aan de wandeltochten met de chiro lang geleden.
Wat een mooi avontuur en een hele sterke prestatie Bert! PROFICIAT, nog 1 dagje en jullie kunnen samen genieten van een welverdiende rustvakantie. Dankjewel voor de mooie verhalen ook!

Sabine & Nico
2 jaar geleden

Bagage dagelijks verzenden en dan misschien maar 100km stappen en ze komen ook aan in SdC...🤔...ik moet er nog eens over nadenken 😜
Dat spek met spiegeleikes ziet er echt lekker uit, ik peis da'k da morgen ook eens ga klaarmaken...
Uw verslagen lezen niet alleen vlot, we leren er ook nog iets van bij. Gij kunt gemakkelijk afstandsonderwijs geven, nieuwe uitdaging? 😉
Zeg, die Guardia civil zien bleker als gij, die komen daar ni veel buiten zeker !?
Allez, ni verzwakken, nog efkens op uw sjik bijten 👊

Wim&lieve
2 jaar geleden

Ja Bert, goe bezig zo plichtsgetrouw op tijd vertrekken en als die feestvierders mooi laten slapen.. je bent daar miss de enige die daar nuchter rondloopt..😂😂 wat een mooie omgeving toch…. Ondertussen nader je de eindbestemming met rasse schreden en ken je al behoorlijk wat pelgrims ( de ene wat meer spraakzaam dan de andere 😂). Slopwel Bertje!