Etappe 49 - 11/06/2022 - SAINT FOY LA GRANDE. SAINT FERME 27,40km (1. 235,03km)

Gepubliceerd op 12 juni 2022 om 08:30

Etappe gesponsord door Betty GRYSOLLE uit Oudegem


Om 0700hr loopt de wekker af ... klaar voor nieuwe avonturen hier in het mooie Frankrijk. Charly is ook al wakker en is volop bezig met het laden van zijn auto. Hij vertrekt straks naar het 150km verder gelegen ‘Bassin D'arcachon', ik ben daar ooit ook eens geweest met mijne werkgever. Hij moet daar optreden met zijn 'tonton swingers band' en Charly speelt contrabas …. toch wel nog een hevige kerel voor zijn 80jaar.

Ik neem afscheid en verlaat Saint Foy La Gronde via de brug over de Dordogne richting Pineuilh, dat in het departement Gironde ligt. Ik neem een licht aangepaste route, daar de originele 33km telt en ik daar niet veel zin in heb, en door stukjes af te snijden bekom ik een meer aanvaardbare afstand van 28km😉. 5km minder is een uurtje uitgespaard hé 👍. Na een stevige bergop bevind ik mij terug tussen de weelderige wijnranken hier in de streek van de welbekende 'Bergerac' wijnen. Sommige wijngaarden liggen er triestig bij. Dat heeft te maken met een hagelstorm die deze streek een paar weken geleden te verwerken heeft gekregen. Al die wijnranken zijn hopeloos vernietigd. Jammer toch voor die mensen die ervan moeten leven😔😔.

Ik laveer tussen al die wijngaarden en bijhorende gehuchten zoals 'Le Gagnard', 'Chaternaud', 'Les Mabilles', 'Les Chapelains' .... en langsheen een gekende wijnboer 'Chateau La Roche'. Ik passeer alweer talloze mooie huisjes, al dan niet met zwembad, die uitkijken op die prachtige wijngaarden.  Ter hoogte van Riocaud, ik heb dan al 17km in de benen, hou  ik even halt ergens op een godvergeten plaats om mijn GPS te raadplegen. Ik word bijna onmiddellijk aangesproken door Patrick Frigeri, die stopt met zijn wagen, om te vragen of ik 'de weg' kwijt was. Hij nodigt mij uit om bij hem thuis iets mee te eten. Ik aanvaard gretig zijn aanbod, het is ondertussen reeds 12hr, en rijden samen naar het een kilometer verder gelegen Rouargue. Ik ontmoet er zijn vrouw Muriel en samen eten we een lekker klaargemaakte pasta met bijhorende aperitief en wijn, gevolgd door de obligate kaas en crèmeglace. Hoe vrijgevig kan een mens toch zijn. Patrick is een gepassioneerde aerocopter piloot met meer dan 1.200 vlieguren op zijn account. Hij nodigt mij uit voor een vlucht in de namiddag, hoe zot is da zeg ...het is een super geweldige ervaring! Wat voor een power heeft zijn 'Magni Gyro' van Italiaanse makelij, verbluffend wendbaar en krachtig. Het is een super ervaring met een prachtig uitzicht over heel de regio. Kijk en geniet mee op de video's hiernaast. Na dit intermezzo, om nooit te vergeten, neem ik afscheid van Patrick en hij zet mij af op zo'n 7km voor Saint Ferme. Rond 1700hr kom ik aan op mijn eindbestemming, de Refuge van de 'amis pelerins de Saint Jacques de la voi de Vézelay', uitgebaat door twee sympathieke Hospitaliers Chantal en Francis. Mijn 2 Nederlandse collega's Margriet en Robert zijn al aanwezig alsook Fransman Jean Francois.

We maken er nog een gezellige avond van met een lekkere maaltijd, konijn met wortelen👍. Mijn medepelgrims kruipen om 0915hr reeds in hun bedje ... Ik volg een dik uur later. 

Het was alweer een GEWELDIGE DAG 👍👍! Morgen etappe 50 ... het gaat vooruit. See ye🥱🥱

Reactie plaatsen

Reacties

Nathalie Van impe
2 jaar geleden

Alohaa
Wa is Da nu weer voor een geweldige ervaring die zomaar op je weg komt te liggen.
Man man wat een avontuur is deze voettocht toch.
Geniet ervan mr Surmont want dit komt nooit meer weer.
"Ge kuntj er mor gat emmen"
Bonne route ☀️🌼

Sabine & Nico
2 jaar geleden

Man man man, God in Frankrijk, da zijt gij!!! Heb uw video's gezien die ge ons toegestuurd hebt, één woord : "WOAAAW" Deze tocht gaat nooit uit uw geheugen gewist worden, daar ben ik zeker van.
Geniet er nog van 👊

Muriel Patrick
2 jaar geleden

Très heureux d’avoir fait ta connaissance
Bonne continuation
À bientôt j’espère à riocaud avec ton épouse
Muriel Patrick

Kathleen
2 jaar geleden

Zo zotjes!! Mooie streek. Weer een onverwachte ervaring rijker 1👍Groetjes, Jan en Kathleen

Marliese en Wim
2 jaar geleden

Wat nen dikken sjansaar zijt gij toch. Leuk die aerocopter en super zicht op de omgeving. En zeggen dat de Fransmannen doorgaans dikkenekken genoemd worden. Niks van aan zo te lezen. Allez tot de vlg verhaaltjes.