Etappe 60 - 23/06/2022 - SAUVETERRE-DE-BÉARN HARAMBELTZ (OSTABAT) 22,55km (1.487,09km)

Gepubliceerd op 23 juni 2022 om 22:47

Etappe gesponsord door Tantje Juliana DE MUNCK uit Gijzegem.


Het is reeds 0830hr als ik afscheid neem van Annemarie, Steve en Pépé, de 10 maand oude border collie. Ik wandel voorbij een gezellig uitziende camping aan het water waar ik een praatje maak met een Vlaming uit Roeselare die zich hier net een chalet heeft gekocht. 6 maand op een jaar verblijft hij hier. Groot gelijk vriend, denk ik dan😉. Een paar stappen verder word ik alweer aangesproken, deze keer door de 72-jarige André die met zijn fiets, zonder batterij en zwaar beladen, op reis is. Ge moet het toch maar doen op die leeftijd, denk ik dan. Hopelijk mag ik later op die leeftijd dezelfde energie hebben als die André💪. Ik stap na een aantal kilometers het dorp Osserain-Rivareyte in. De naam van dit dorp wordt ook vermeld in het Baskisch. Ik bevind mij namelijk vanaf hier in Frans Baskenland, meer bepaald in de Baskische provincie 'Soule'. Baskenland is zo groot als 2/3 van België en telt ongeveer 3 miljoen inwoners. Het bestaat uit 4 Spaanse en 3 Franse provincies. Ik loop overwegend op smalle asfalt paadjes die zich als een slang doorheen het voorgebergte slingeren. Na iedere bocht ...  na iedere beklimming ... is het uitzicht adembenemend mooi. Een gevoel van intens geluk overvalt mij bij het zien van al die pracht en maakt mij bewust van het feit dat ik toch alle geluk heb dat ik dit kan en mag doen (dank u schattie🥰). Het is niet altijd gemakkelijk, en het vergt toch heel wat inspanning, maar iedere pijnscheut die ik voel en iedere zweetdruppel die ik laat ... is het meer dan waard😅😅.

Ik hou even halt op een leuk terrasje in Aïcirits en bestel mij een 'jus d’orange' .. een appel en appelsien en verorber die vitamientjes met veel smaak: 2 euro is de rekening 😱. Ik zet dapper mijn weg verder en beklim de ene heuvel na de andere. In Saint-palais hou ik halt voor mijn picknick. Na mijn middagmaaltijd stop ik nog even aan de 'cimetière’, waar altijd een waterkraantje is te vinden, voor het bijvullen van mijn waterzak. Ik vertrek nu in één ruk naar mijn eindbestemming. Ik kom geen dorp of gehucht meer tegen en de weg loopt nu over met keien bezaaide paden. Het weer laat zich van zijn slechtste kant zien en het het begint te waaien en te regenen. In berggebied kan het weer van de ene minuut op de andere omslaan, wat nu ook het geval is. Als een uitgeregend kieken kom ik aan bij gîte Esteoh en word vriendelijk ontvangen door Maggie en Clementine. Er zijn reeds 11 andere pelgrims aanwezig en ik ben de laatste die ze verwachten. Ik krijg het enige vrije bed aan de deur toegewezen🤪 ... neem een douchke en de kledij wordt gewassen door de machine 👍.

Het is een gezellige maaltijd met heel die bende met nadien nog een glaasje wijn in het salon. Daarna komt het moeilijkste van de dag,  zijnde ....het schrijven van dit verhaaltje 🤣🤣🤣.

En nu is het slaap tijd .... Morgen staat de eerste van de twee koninginnenritten op het programma: 31 km en een pak hoogtemeters. De route is lichtjes aangepast, ik zal morgen niet stoppen in Saint-Jean-Pied-De-port maar doorgaan tot de eerste gîte op den berg in Huntto.

Slaapwellekes 🥱.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Katrien G.
2 jaar geleden

Proficiat Leider,
Den tour de France begint volgende week pas, maar gij begint al aan uw koninginnen rit, GOGOGO !!!

Nathalie
2 jaar geleden

Bonjour Mon vieux,
Hoe geweldig schoon zijn weer je ontdekte plaatsjes en dorpjes,
Gisteren liep t zweet hier van onze rug want t was snikkend heet en we werken hard (uiteraard 🤣), vandaag ook regen.
De natuur pakt een plonsbadje.
Geniet maar intens van al die uitzonderlijke waarnemingen en emoties. T is je van harte gegund met zoveel kilometers in de kuiten.
Mijn bewondering blijft stijgen met de dag, met de kilometers.
Respect Mon vieux, tonnen respect
Fijne stapedag vandaag ik ga de zagen (letterlijk en figuurlijk) tegemoet
X

Klein
2 jaar geleden

I like the smell of rain in the morning!!!

Goe bezig broerken

Tet
2 jaar geleden

Den toer van ons moeder … ik zal het haar vertellen dat het een natte wandeling was …toer 61 bezig … ge zit miljaar al ver… of mag ik nonde dju nie vloeken tegen ne pelgrim 😜
You go bitch 💪😘

Hilde De Troyer
2 jaar geleden

Hallo Bert, intussen volgen zo goed als alle bewoners van de serviceflats je avonturen op de voet. We hebben een boekje gemaakt van je verslagen (eigenlijk 3 boekjes) en dat is hier nogal een succes. Een bestseller heeft er niets aan. Doe maar in één van je volgende verslagen de groeten aan iedereen hier, dat zal ze hier allemaal plezier doen. Veel succes nog !

Marliese en Wim
2 jaar geleden

Het is eens wat anders zo met een grote bende. Hopelijk goed geslapen. Je rugzak steeds lichter en ook al wat kilo's minder aan je foto's te zien.