Etappe 9 - 26/04/22 : PARFONDEVAL - CHATEAU-PORCIEN 32,33km (248,41km)

Gepubliceerd op 26 april 2022 om 22:40

Etappe gesponsord door Agnes VAN DEN BOSSCHE uit Gentbrugge


Lekker geslapen hier in Profondeval ... Die immense stilte is onvoorstelbaar. Om 0800hr stipt zit ik fris en monter aan de ontbijttafel. Er is meer dan genoeg ... Françoise heeft extra brood gesneden zodanig dat ik mij nog een picknick kan maken voor onderweg. En het was nodig .... Geen winkel te bespeuren in de wijde omtrek, blijkt later.

0900hr en mijn innerlijke klok zegt dat het tijd is om te vertrekken. Ik neem afscheid van Lucien & Françoise en begeef mij op pad. Er is duidelijk geen tijd voor een opwarming. Ik draai de eerste bocht uit en daar verschijnt warempel al een joekel van een heuvel. Dat belooft voor de volgende 32 km😅.

Het hele decor is een 'copy paste’ van gisteren ... Glooiende landschappen bedekt met fel gele koolzaadvelden ... Loeiende koeien ... En gene mens te zien. Gehuchtjes zoals Grandireux ...Mairbresson ...Mainbressy ...La Hardoye  schuiven onder het leer van mijn botinnen door. Aangekomen in Chaumont Porcien is het tijd om de innerlijke mens aan te sterken met lekkere spijs van ons Françoise 👍.

Ik bevind mij nu in de 'region Grand Est' en heb dus de 'region Haute France' verlaten. Ook heb ik de grens van het departement Aisne overgestoken naar het departement Ardennes.

FR is onderverdeeld in 18 regio’s  die op hun beurt onderverdeeld zijn in 102 departementen. Geraakt daar maar ne keer wijs uit 😅.

Onderweg ben ik een stel moderne houthakkers tegen het lijf gelopen. Ze waren druk bezig met Frêne hout (ik denk dat dit ‘essen’ is) aan het splijten. Aangezien het moderne houthakkers zijn doen ze dit al lang niet meer met een bijl maar met een hydraulisch aangedreven 'splijter' vertelt Alain mij, een jonge beginnende houthakker uit de buurt. Hier wordt te hard gewerkt, dus maak ik mij maar gauw uit de voeten 😉.

Voor ik op mijn eindbestemming van de dag kom heb ik eerst nog een 8-tal kilometers doorheen een heus zwaar hellend windmolenpark gestapt, volledig omsingeld door die prachtige gele velden. Het is jammer om te zien hoe die windmolens die prachtige omgeving en die vergezichten om 'zeep' helpen. Ze staan daar zeker NIET op hun plaats.. Maar ja .... Het zal waarschijnlijk geen gemakkelijke afweging zijn om te kiezen voor groene windenergie en welk stukje natuur nemen we daarvoor in de plaats af. Ach ja ... Het is wat het is.

Om 1707hr kom ik aan bij de 'mairie' van Chateau Porcien ... Te laat dus voor de ophaling van de sleutel van mijn eerste echte pelgrimsherberg. Dan maar naar bar Le Longchamp want daar ligt een reservesleutel volgens mijn info. Ik betaal 10€ aan de vriendelijke cafébaas voor de overnachting en hij vertelt mij dat er reeds een collega pelgrim zijn intrek heeft genomen in de gîte. 3 x hoera ... Ik ga mijne eerste collega tegenkomen!

Ik kom aan in de netjes vernieuwde gîte en ontmoet daar Eloi, een 24-jarige jongeman uit Doornik met voeten ooh zo rood van ontsteking. Die zal het niet lang meer uitzingen vrees ik.

We nemen samen ons avondmaal in bar Le Longchamp dat heel lekker heeft gesmaakt. Ik sla nog vlot 3 Hoegaardens achterover in mijn droog keelgat en keer dan moe maar voldaan terug naar de gîte.

'I call it a day' zou ik zeggen. Het was alweer een pittig dagje ... 32km en een pak hoogtemeters. Het is goed geweest.

Snurk ze goed 😴😴


Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
2 jaar geleden

Bedankt voor je verslag na een lange dag.
Ikke blij maar jij moe…..nu vlug in je bedje.

Wim&Lieve
2 jaar geleden

Mooie landschappen 🤩 en die koolzaadvelden blijven een mooi zicht hé. Bertje jongen ge moogt u wel eens scheren… of was ’t da ander ezelke😂😂😂 slopwel!

Nathalie & David
2 jaar geleden

Hey Bert!
Met veel plezier en nieuwschierigheid lezen wij dagelijks je verslag en bewonderen je foto's.
Zelfs mijn ma is een fan en zei "ge zout al bijna jaloers zijn" ( en gelijk heeft ze)
T is al een gewoonte aan het worden zo onze werkdag te eindigen en met een glimlach te gaan slapen
Wat doe je dat geweldig goed kerel!
Donderdag komt je katrientje, ik zag ze maandag int stad nog. Ze doet zij Da ook goe.
Geniet van jullie dagen samen en doe zo verder
Wij wandelen in gedachten mee

Katrien G.
2 jaar geleden

Bonjour “leider”, vanuit het département Côte d’or (gene Barry🤣) wandelen (vissen voor sommigen) we mee met jou. Nog even geduld en dan staat er jou een beloning te wachten op de trappen van de kathedraal 💕. En zondag krijg je een dagje mentale support ! Goed bezig, GOGOGO !!!

Uwe schat
2 jaar geleden

Elke dag opnieuw een plezier om je verhaaltjes te lezen en die prachtige foto’s te zien 😍
Morgen is’t zo ver! Dan kom ik naar jou! Ik kan al ni wachten!! ❤️

nele eloot
2 jaar geleden

geniet morgen ervan met jullie 2 tjes....

Sabine & Nico
2 jaar geleden

Weer een leuk verslagje, ik begin me stilaan af te vragen of gij die verhaalkes niet laat doorsturen, Hendrik Conscience is er niks tegen...
Die koetjes heb ik nog ergens gezien...en die ezel ook 😜
Drie Hoegaardens voor het slapen gaan, ge blijft een bescheiden mens Bert, was de wijn al op?
Uwe schat zal intussen al gearriveerd zijn, geniet ervan, de tocht is nog lang maar de gids ervaren 😉