Etappe 10 - 27/04/2022 : CHATEAU- PORCIEN - BAZANCOURT 25,74km (274,15km)

Gepubliceerd op 27 april 2022 om 23:01

Etappe gesponsord door Francois & An VAN DEN ABBEELE DE SMET uit Moorsel

Een verkwikkende nachtrust achter de rug in deze luxe pelgrimsherberg. Gelukkig waren we maar met 2, waar er normaal plaats is voor 8. Dit gebouw deed vroeger dienst als opslagruimte voor straatzout dat gestrooid wordt tijdens die barre, ijzige wintermaanden. Sinds een 6-tal jaar is dit omgebouwd tot een aangename pelgrimsherberg die jaarlijks meer dan honderden pelgrims onderdak verschaft voor de prijs van 10€👍. Samen met Elion, mijn mede pelgrim die ik gisteren heb leren kennen, heb ik er de nacht doorgebracht.

Toch iet of wat ne vreemde vogel die Elion. 24 jaar jong en afgestudeerd als ingenieur en 18 maand aan het werk geweest. Is nu reeds toe aan een heroriëntering van zijn leven ... Vandaar deze tocht. Vertrokken uit Doornik op zijn SANDALEN (fout!!!) ... Hij staat nu stijf van de onstekingen en dient zijn eerste rustdagen in te lassen. Vertrokken zonder telefoon of communicatie middelen (fout!!!). Vertrokken zonder planning aangaande overnachtingen (fout!!) ... Hij heeft reeds 3 nachten onder den bloten hemel gelogeerd😔. Tijdens mijn douchebeurt neemt hij de tijd om te 'bidden met zijne paternoster' 😳😳. Na mijn douchke kom ik met veel bombarderie de leefruimte ingevlogen terwijl onze Elion op zijn knietjes aan het prevelen is.  Ik laat die jongen rustig doen terwijl ik mijn voetjes aan het verzorgen ben. Hij weet het nog niet ... maar ik wel ... hij wordt de volgende Paus 🤪! Maar bon ...  dit geheel terzijde ... ‘t is nen aangename gast  ... en ieder doet wat hij wilt.

Wij samen naar Bar Le Longchamp voor ons ontbijt. Een typisch Franse bar waar het van ‘s morgens tot ‘s avonds een 'va et viens' is van lokale bewoners. Olivier en Chantal, de uitbaters en tevens beheerders van de pelgrimsherberg, zijn echt  joviale toffe mensen. Nen toffe babbel en lokale Franse humor maken het ontbijt nog smakelijker. Ik verlaat de zaak rond 0845hr en neem afscheid van de uitbaters en onzen Elion, die een extra dagje rust inlast. Ik wens hem een spoedig herstel en een 'buen camino' toe💪.

Eerst nog vlug een stempel gaan halen bij de burgemeester haarzelf ...en dan op pad. Niet voor lang ... Ik word net bij het verlaten van Chateau Porcien tegengehouden door Lucette & Stanislas. Ze komen juist terug  van hun dagelijkse wandeling van 4km. In beweging blijven is hun motto ... En gelijk hebben ze. Stanislas, met Poolse roots, vertelt honderduit over zijn leven na WOII. Hoe zijn familie volledig is uiteen getrokken ... Dat hij zijn ouders nooit meer heeft gezien ... en nog enkel een zus heeft teruggevonden van de 5 kinderen😔….  Het is toch nogal wat ...  denk ik bij mezelf. 

Tijd om voort te maken en ik zet er een stevige pas in. Ik steek het 'canal des ardennes' over en begeef mij terug in hetzelfde licht glooiende landschap als van de afgelopen drie dagen. Vervelen doet dit nooit ... Het is te mooi en te rustgevend. In Saint-Loup-en-Champagne verlaat ik even de route om aan de kerk mijn boterhammetjes te kunnen opeten. Het is daar vredig stil ... geen kat te zien. Na meer dan een uur pauze, en een telefoontje naar collega pelgrim Bart die hier ergens in de buurt ronddwaalt, vertrek ik weer. Het gaat nu in één ruk van zo'n 12 kilometers, via L'Ecaille, naar mijn eindbestemming. Ik kom op het laatste nog een paar jolige jongemannen tegen die zich aan het uitleven zijn op opeengestapelde hooibalen. Ze verklaarden mij gek toen ik hen mijn plannen vertelde ... En gelijk hebben ze😆. Ze waren weliswaar nieuwsgierig en bewonderden mijn inzet voor de goede doelen ...  ze wilden samen met mij op de  foto. Matteo, Brandon, Baptiste en Victor zijn fans van het eerste uur💪.

Net voor ik aan mijn bescheiden hotelletje aankom word ik nog aangesproken door Renée en Odette, twee meubelstukken van Bazancourt 🤪, voor nen lossen babbel over koetjes en kalfjes. Ik merk ondertussen op dat de temperatuur nog steeds 21 graden aangeeft! Ik heb nogal chance gehad zenne de afgelopen 10 dagen ... geen  druppel regen gehad tot nu toe 👍.

Aangekomen op mijn eindbestemming krijg ik onmiddellijk een 'la chouffe’ voorgeschoteld ... 'De dorstige laven' noemt men dit 🤔.

Het is een zeer minimalistisch onderkomen, met douche en toilet op de gang, maar klagen doen we niet zenne ... Bijlange niet.

Het avondmaal heeft gesmaakt ... De koffie ook. 

2100hr ... Tijd om mijn kamertje op te zoeken ... en typen maat🤪.

Morgen zie ik mijne schat  op de trappen van de kathedraal van Reims .. Ik kijk ernaar uit om mijn Katrien ne keer tegen mijne gilet te trekken😍😍 .. en dan twee dagen rust. Yezzzz

See ye later alligator 🦎🦎🦎

 


Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
2 jaar geleden

Het is reeds 11 u….tijd om te gaan slapen….toch eerst je verslag lezen…..het is echt aangenaam om te volgen…
Geniet morgen van je 3daagse met ons Katrien.😘😘😘

Wim&Lieve
2 jaar geleden

Ja Bert, den Elion zal gezien hebben da gij het wel goed hebt aangepakt hé…en wat een chance met da weer… ge moet nie schoon zojn om chance te hebben😂😂 geniet van je welverdiende nachtrust en morgen nog effekes doorbijten en dan kunde eventjes rusten en genieten van goe gezelschap😁👍🏻 Slopwel Bertje!

Danny
2 jaar geleden

Wow Bert, wat een leuke reisverslagen en foto’s!Je neemt ons werkelijk op sleeptouw doorheen je avontuur.Veel succes en geniet ervan!!
Ps Mijn eerste rondjes voor het ASZ zitten er op en alles loopt op “wieltjes” ...maar ik had dan ook ne goeien “instructor “ hé 😉

Luc De Croock
2 jaar geleden

Dag Bert , het is tof je verslagen te lezen , nog veel succes!

Jan Stockman
2 jaar geleden

Goed bezig Berten. Doe zo voort.

Gr

Marliese en Wim
2 jaar geleden

Hey proper geschoren alvast voor je schat. Super beelden, verhaal en vogelgezang. Goed gesioneerd door je gastheren/dames en prachtig weer. Gelukzak, maar super gedaan alvast. Geniet van je vrije dagen met je 💞. Grtjs en ik ga maandag bij je vriendjes van levensvreugde. Marliese

Sabine & Nico
2 jaar geleden

Ja man, uw verhaalkes steken nog niet tegen, goe bezig!
Vreemd hé dat die jonge gasten met u op de foto willen, als die met al die andere pelgrims ook op de foto staan moeten die intussen toch wereldberoemd zijn...en ge zijt zeker dat ge niet verloren gelopen zijt 😜
Zeg, wanneer zien we uw stempelboeksken eens want ge kunt gij ons wijsmaken wat ge wilt, hoe gij een specialist zijt in filmkes maken zou ik daar niet van verschieten 😉
Geniet nu maar van de rust en van uwe schat, ge hebt dat verdiend!

Hilde Arijs
2 jaar geleden

Bert! Jong toch!!! Jolien heeft mij getoond hoe ik je reisverslag kan meevolgen!(Ik ben gene krak op gebied van multimedia 😜😉) Awel ik heb dat hier al in een ruk uitgelezen! Gij kunt begot nog schrijven ook. Ge zijt goed bezig maat!! Doe zo verder! Wel tof zeker al die mensen leren kennen en een babbelke mee slaan.... Allee ik wens a veel plezier as ge a vra terug ziet, maar niet te dicht tegen a gilet trekken da ge nog kunt verder stappen hé nadien!! Een dikke welverdiende bees en tot het volgende reisverslag!!😘😘😘