Etappe 13 - 20/05/2024 : VAPLAN - ALSEN 24,5KM (290,5KM)

Gepubliceerd op 20 mei 2024 om 23:41

Etappe gesponsord door Koen&Katrien HAERENS  GEYS - GIJZEGEM


-1 heeft het gevriesd afgelopen nacht, volgens Doris. Het was er aan te merken toen ik mijn eerste stappen van de dag in die Zweedse natuurpracht zette. Het voelde frisjes aan en die strakke  wind zorgde voor een nog killer gevoel ... het zal vandaag niet warmer worden dan 13 graden ...uitstekend wandelweer dus 😉.

Ik neem met spijt in het hart afscheid van dit  uiterst sympathieke en vrolijke gastgezin. Het was aangenaam 'tafelen' met deze mensen bij die lekkere maaltijd en ontbijt die ik heb voorgeschoteld gekregen. Ik kreeg, toen ik mijn rekening vroeg, 200 Zweedse kronen korting ... 'voor uw goed doel' waarvoor je wandelt zegt ze mij met een opgewekte  blik. Wat een mooie 'geste' is dat zeg. Bedankt Doris en Lars ... jullie vergeet ik nooit🥰!

Ik heb een zeer afwisselend parcours voorgeschoteld gekregen vandaag. 

De eerste drie kilometers lopen langs de oevers van dat blinkende Alsensjön meer dat zo'n 18 km lang is en 3km op zijn breedst. Nadien volgen er 8 eentonige kilometers asfalt, maar de mooie wijdse omgeving over het verre berglandschap maakt veel goed. Plots stuurt Olaf mij echter weer rechts het bos in, waar ik kilometers lang moet klauteren door licht geaccidenteerd terrein. Van afwisseling gesproken 😱. Het pad leidt mij naar Glösa Älgrike, een plek waar 6000 jaar oude rotstekeningen zijn te zien. Echt onder de indruk ben ik toch niet🤔. Ik maak een steile afdaling om terug op de asfaltweg te komen. Na een 500-tal meters wijzen de pijlen mij richting een enorm grote manege, Wängen Wärdshus genaamd. Er is duidelijk veel bedrijvigheid en in de verte hoor ik het metalen gekletter van een hoefsmid die de hoeven van een paard beslaat. Vanuit Wängen gaat de route over graspaden omhoog tot een zeer mooi panoramische gravelweg. Deze weg biedt fantastische uitzichten over het meer en de wijde omgeving. Op een bank, strategisch geplaatst met mooi uitzicht, ga ik zitten. Ik doe mijn rugzak af en neem lange tijd deze uitzichten in mij op. Mooi ... Mooier ... Mooist !!!

De weg vervolgt tot in Tann en slaat daar na een groepje huizen plotseling linksaf het bos in. Het startschot voor de laatste 4 kilometer klim- en klauterwerk over paden die geen paden zijn. Meermaals afwijken van de GPS route daar er geen doorkomen aan was ... om dan terug na veel gefoeter terug op het juiste spoor te komen. De afdaling is een duidelijke aanslag op ledematen en gewrichten. Voeten niet omslaan is de boodschap.  

Een 8 meter brede rivier oversteken en enkele prikkeldraden overkruipen, met 2 maal 'snok', behoorden tot mijn laatste heldendaden van deze dag. Moe maar tevreden na deze pittige wandeling bereikte ik omstreeks 1815hr mijn eindoel. Ulm, de gastheer, stond mij al op te wachten. Hij leidt mij rond in de mooi verzorgde gîte waar ik zal overnachten. Hij tovert mij nog een bord met witte bonen en reevlees voor plus 2 blikjes alcoholvrije carlsberg. Het heeft gesmaakt.

Het was alweer een heerlijke dag in Zweden 🇸🇪🇸🇪🇸🇪

Slopwel 🥱🥱🥱

 

Reactie plaatsen

Reacties

Geysken
een maand geleden

Beste leider,
“What you give is what you get”. Op die manier mogen ze je allemaal korting geven.
Pittige wandeling en zalig beschreven, het is alsof we meestappen.
Wij gaan hier na een extra dagje verlof onze werkweek beginnen in het druilerige België.
Gogogo 💪💪💪

Frank en Natascha
25 dagen geleden

De beelden vervelen niet. Ge zijt toch weeral op vree schone plaatskes geweest!
Goe bezig!

Wim&Lieve
24 dagen geleden

Ziet ernveel warmer uit dan het daar is blijkbaar aan uw foto’s te zien.. da was een routje survival of the fittest! Maar ge doe da goe met nen electro choc om u aan te moedigen 😂😂 en weer mooie vergezichten 🤩🤩 zelfs nog sneeuw op de bergen in de verte.. goe bezig Bertjen!