Etappe 14 - 21/05/2024 : ALSEN - MÖRSIL 18,5KM (309KM)

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 23:00

Etappe gesponsord door Guido & Kristel VERSPEET  VAN DORPE - BURST


Diep en vredig geslapen in dit prachtig logement, omgeven door de stilte. Hier hoor je echt niets. Een lekker ontbijt, buiten op  het terras bij de eerste kille zonnestralen, en dan was het alweer tijd om afscheid te nemen van Ulm en Rose-Marie ... klaar om terug op pad te gaan. 

Vrijwel onmiddellijk kom ik aan bij het dorpje Kluk, 57 inwoners en 23 hectare groot😱. Die hebben veel plaats om onder elkaar te verdelen😉. Ik kom voorbij een erg authentiek benzinestation met bijhorend winkeltje waar ik mezelf trakteer op een frisse ijscrème. Ik merk op dat de benzine 95 hier 19,12SEK kost ... omgerekend is dat 1,65€. Toch zo'n 20cent goedkoper dan bij ons😀.

Na een aantal kilometers, via leuke dennepaden, kom ik boven op een heuvelrug aan bij een licht verkommerde woning. Ik maak kennis met de 83-jarige Birger Björnfot, zeg maar den boer Charel uit die beruchte Jambers reeks. Hij woont hier helemaal alleen en vereenzaamd op deze prachtige heuvel. Ik krijg onmiddellijk een stoel aangeboden en een kop koffie, die helaas een ranzig smaakje heeft. Ik neem er enkele slokjes van, en de rest verdwijnt stiekem in het gras😝. Hij laat mij zijn gastenboek zien dat uitpuilt van postkaarten, verstuurd door pelgrims die hier ooit zijn voorbijgelopen, en waarschijnlijk dezelfde koffie hebben gedronken 🤔. Ik vermoed dat voorbijgaande wandelaars zijn enige vorm van vermaak en contact met de buitenwereld zijn. Hij haalt er een Belgische vlag bij die hij promt neerpoot in de voorziene houder ergens op zijn erf. Fier als een gieter poseert hij voor de foto. Hij praat honderduit ... hij heeft zelfs nog deelgenomen aan het WK sauna zitten ( bij 110gr begot) in Finland waar hij derde werd (2/08/2002). Het is een beetje met tristesse dat ik deze man achterlaat op zijne heuvel. Ik ga hem zeker een kaartje schrijven ... het enige vermaak dat hem nog rest.  

BIRGER BJÖRNFOT - BLEKÅSEAU 341 - 83593 ALSEN - SWEDEN

Ik daal af in een open landschap en kom aan in Bleckåsen. Hier staat een gedenksteen voor de vredesonderhandelingen van 1809. Denemarken, Zweden en Noorwegen waren in die tijd verwikkeld in een oorlog. Deze gedenksteen zou volgens de St.Olavsleden officieus het halverwege punt van het Olavspad zijn. Momenteel hier in Morsil heb ik meer kilometers achter mij dan dat er nog voor mij liggen. Hoe zot  is dat ... HALVERWEGE ... Wat gaat dat hier rap vooruit zeg 💪🥾💪.

Ik vervolg mijn weg via een 6 kilometer lang asfalt baantje, recht richting Morsil .... en ja hoor .... in de verte spot ik mijne tweede moose🫎🫎🫎.

Ik kom aan bij mijn verblijf voor een nacht 'Old Parsonage' bij Ulrika en Ronny .... een mooi en leuk stekje. Ik krijg een lekkere maaltijd voorgeschoteld en twee biertjes van 5,4% . Ze gaan der hier op vooruit 😝😝😝 ... maar dan slaat het noodlot toe. Ik maak gebruik van hun nieuwe wasmachine en prop deze vol met mijn kledij van de dag.  Om een of andere reden draait de machine een aantal keren rond ... en geeft er dan de brui aan. De deur krijgen we niet meer open ... ook al ligt de Ronny er uren aan te prullen .... gevolg ... Ik zal morgen met een plunje minder vertrekken, maar Ulrika zal ze morgenavond op mijn volgend adres komen terugbrengen. Fingers  crossed. Ach ja ... we trekken onze plan verder hé. Ziezo ... dit was het ... tot morgen!


WISTJE DATJES 

* ... dat ze hier in Zweden ook een afstand uitdrukken in de Zweedse mijl! Een Zweedse mijl, of ook de 'mil' genaamd komt overeen met 10 kilometer.

 

* ... dat pinkstermaandag hier geen officiële feestdag meer is sinds een 15 jaar geleden (heeft Doris mij verteld). In plaats krijgen ze hun nationale feestdag nu als 'niet werkende dag'. Wij in Belgie hebben ze lekker alle 2 nog 😀.

 

* ... dat in de meeste huizen stopcontacten worden geplaatst boven het raamkozijn. Daar worden dan, tijdens die lange donkere dagen in de winter, lichtarmaturen gehangen ... kwestie van toch een 'verlicht' gevoel te hebben😉

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marjan
24 dagen geleden

Hey Bert, in stilte op de achtergrond volg ik je blog en geniet van het weerzien van het Olavspad en enkele ‘bekenden’ die ik vorig jaar ook tegenkwam. Maar nu ben ik wel heel blij te zien dat Birger de vlag die ik hem stuurde al meteen in gebruik heeft genomen! De richting waarin hij ze hangt, daar valt over te discussiëren 😉.
Halfweg 🥳, proficiat!! Er komen nog prachtige etappes 😉.

Wim&Lieve
24 dagen geleden

Ge hebt daar wel allemaal leuke adresjes en dito gastgezinnen precies! Sjans da ge nie bij boer Sjarel moest logeren.. azo diene mens zijne goeie koffie wegsmijten 😂😂😱 ge hebt waarschijnlijk diene mens zijnen dag goed gemaakt met uw vrolijkheid! Hebt ge dan aan de vlag het Belgisch volkslied gezongen?😂 en uwen 2e moose gespot jong.. volgende keer camera in de hand houden hé.. tot het volgende verslagje Bertjen!

Natascha
24 dagen geleden

Over de helft al! Time flies when you’re having fun! En precies beter weer dan hier!
Geniet er nog eens dubbel zoveel van!