Etappe 01 - 07/05/2024 : SELÅNGER - MATFORS 18,5KM

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 22:00

Etappe gesponsord door Lelia VAN DEN ABBEELE - GIJZEGEM


Het is aangenaam wakker worden daar in dat afgelegen Zweeds dorpje, omringd door prachtige natuur. Mijn ontbijt wordt gebracht door de uiterst sympathieke Valerie die tijd nog moeite spaart om haar gasten het naar hun zin te maken. Ze ratelt honderduit over haar ervaringen met andere pelgrims, waarvan ze er zo'n 30-tal jaarlijks ontvangt. Ik heb de eer en het genoegen om haar eerste gast te zijn voor 2024👍.

Om 0930hr is het tijd om afscheid te nemen. Gesterkt door een stevig ontbijt en de vriendelijke afscheidswoorden GOD TUR van de gastvrouw, begeef ik mij onmiddellijk naar het 'pelgrimscenter'. Dit gaat om 10hr open en ligt in de buurt van de ruïne van een kerk uit de 12e eeuw. Het was hier dat de pelgrims uit de middeleeuwen vertrokken op weg naar het graf van de heiligverklaarde viking Olav. De officiële startplaats dus van  het Olavspad. Er wordt een foto genomen van mij die zal verschijnen op de Facebook-pagina 'Hiking along st olavsleden'👍.

De eerste stappen worden gezet. Eerst door het dorpje langs de kerk en daarna het boeren buitengebied in.  Het is een uitstekend wandelweertje. De zon is van de partij, ondanks die nijdige wind die een frisse indruk achterlaat. De muts gaat op mijne kop. 

In Gisselåsen heeft Tommy mij al gespot en loopt mij tegemoet. Tommy woont aan de route en nodigt alle pelgrims uit voor een koffie met fika. Hij houdt tevens een register bij van alle pelgrims die langskomen, noteert de nodige informatie en maakt een foto met de vlag van het land waar ze vandaan komen. Het is een gezellige bedoening, en ook buurvrouw Elonore komt er bij zitten. Ik ben pelgrim nr 10 dit jaar 💪. Sinds 2014 zijn er in totaal 2287 pelgrims op de koffie gegaan bij onze gepensioneerde militair Tommy. Jaja, ‘t is ne collega van mij🫡🫡. Natuurlijk zet ik de 77-jarige Tommy ook even op de foto!

Na dit oponthoud, van meer dan een uur, begeef ik mij terug op pad. Ik struin doorheen een licht glooiend landschap omgeven door prachtige landerijen en mooie dennenbossen. Ik ben blij om in de voetsporen te kunnen lopen van Olav en voel mij begot een klein beetje viking. Waar is mijn zwaard en helm tedju !!!😜😜😜😜 Ik steek het stroompje Svartbäcke over en kom even later aan een mooie picknickplek met vuurplaats. Ik zet mij neer en geniet van de stille omgeving en de warme zonnestralen op mijn snoet. Ik verorber de restanten van het ontbijt van deze morgend, dat ik lekker heb meegenomen. 

Het is mooi wandelen in dit stukje natuur waar nog veel plaatsen bedolven liggen onder een hardnekkig laagje sneeuw. Een toevallige voorbijganger wist mij te vertellen dat ze hier harde winters hebben met temperaturen tot minus 30gr😱 en sneeuw tot wel 2 meter hoog. Dat moet nogal iets zijn, denk ik bij mijzelf. Ik slinger nog een paar kilometers door dit bos om uiteindelijk, na het oversteken van de E14, aan te komen op mijn eindbestemming Matfors. Een aangename 18,5km is voldoende voor mijn eerste stapdag. Niet te wild beginnen hé 🥱

Ik kom aan bij het pelgrimshuis FOLKAN MATFORS, een mooi en verzorgd onderkomen waar plaats is voor vier personen ... maar waar ik alleen gebruik zal van maken. Ik ga nog even naar de lokale supermarkt ICA om proviand in te slaan voor morgen ... en vervolgens naar een  Pizza restaurant in de buurt. Ik laat het mij smaken zenne. 

Morgen staat de langste etappe op het programma ... En geloof het of niet ... ze kondigen hier lichte sneeuwval aan. Dat wordt lachen😉. 

Doeiiiiii ....

 

Reactie plaatsen

Reacties

Wim&Lieve
18 dagen geleden

Gij zijt toch ne kerel se! Azo in de sneeuw lopen! 😱. Amai ge zijt precies uwen eersten dag goe begonnen.. goe ontbijt, mooi weer en schoon landschap 🤩 en flink stapke gezet.. mooi mooi mooi.. slopwel Bertjen!

KRIKILION MARIA (KRIKSKEN)
17 dagen geleden

succes en geniet ook een beetje van alles en nog wat Wij kijken er naar uit naar je verslag groetjes Wilfried en Kriksken (Geraardsbergen)