Etappe 02 - 08/05/2024 : MATFORS - STÖDE 28,5km (47,0km)

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 22:38

Etappe gesponsord door Lut SURMONT - AALST


... en toen was er sneeuw ...

Een heerlijke nachtrust achter de rug in die mooi verzorgde en van alle comfort voorziene pelgrimsherberg. De Zweden van het 'S:t Olavsleden', een vereniging die het Olavspad onderhoudt, doen erg hun best om het een modale pelgrim naar zijn zin te maken ... waarvoor mijn dank😉. 

Na het verorberen van mijn zelfgemaakt ontbijtje en het inpakken van de rugzak, begeef ik mij op pad door een besneeuwd landschap. Niet te geloven !!! ... Het is aan het sneeuwen ... en nog geen klein beetje. Volgens de statistieken die ik gelezen heb op het internet, zijn er gemiddeld nog 3 sneeuwdagen in de maand mei in Midden Zweden. Hawel, bij deze heb ik nummer 1 gehad ... en ik ben er erg blij mee. ❄️⛄️❄️☃️

Omstreeks 0915hr verlaat ik Matfors, een 3239 inwoners tellend dorp gelegen in wat men noemt het 'landschap Merendal' in de provincie Västernorrlands. Ik begeef mij in een sneeuwachtig landschap waar de betovering van al dat wit mij terugvoert naar de warmte en gezelligheid van kerst ... alleen de kerstverlichting ontbreekt,😱 Dat laagje verse sneeuw kraakt onder mijn bottinnen terwijl ik door die bevroren wereld beweeg, omringd door bomen bedekt met een laagje witte pracht. 

De route van vandaag is eenvoudig samen te vatten als een lange gravelweg langs het meer Stödesjön. Dit meer met een oppervlakte van ongeveer 15km2 is een favoriete bestemming voor sportvissers daar hier grote hoeveelheden forel en snoek aanwezig zijn. Kom maar naar hier om nen  goeie vis te vangen😉. 

Net buiten het dorp maak ik kennis met de 70-jarige Ewa die op wandel is met haar hondje Elsa. Zij vindt de sneeuw niet zo leuk als ik. Ze vertelt dat het niet altijd even evident is om met een langdurige periode van kou en sneeuw om te gaan. Het vergt veel aanpassingsvermogen en veerkracht om zo'n periode van 6 maanden, met beperkte daglichturen en het isolerend effect van metershoge sneeuw, te overbruggen. En wijlen maar klagen over dat beetje regen in ons  Belgenland hé 🙈. Het was nen toffe babbel ... maar ik moet verder ... genieten van de sneeuw😉.  Ik wandel voorbij een manège Liljedalen en vervolgens het vakantiehuisjespark Rävelsbodvallen. Ik maak een praatje met Lars die hier verblijft van begin mei tot eind september. Ook hij is niet content met de vallende sneeuw. Ik scoor nog een stempel in Loböle en zet dan de eindsprint in. Bij Gälviken gaat de gravelweg over naar het minder aangename asfalt en wandel ik iets verder over de brug richting Stöde. Rechts van mij bevindt zich de mooi Stöde kyrka. Het is hier dat de bekende Zweedse actrice Ingrid Bergman, wereldberoemd voor haar rollen in Casablanca en Notorious, is getrouwd. Dit is misschien wel de 'claim tot fame' van deze kerk😆. Later zou ze hertrouwen met de bekende regisseur Roberto Rosselini. 

Na nog 2 km stappen kom ik aan mijn eindbestemming bij Nils & Lena. Alweer een top locatie met mooi verblijf en een sauna begot 🫣.

Ik doe mij tegoed aan een lekkere zalmschotel met sla waar druiven in zitten verwerkt. Het smaakt overheerlijk. En het bijhorend pilsje, van amper 2,8%, heb ik in één teug leeg gedronken. 

Mijne vuile was gaat de wasmachine in ... Dank u Lena🙏🏼 ... en nu kan ik beginnen pennen😉.

Tot een volgende.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
17 dagen geleden

Terug een mooi verhaal ….danke…morgen terug een lange stapdag in de sneeuw…hou je goed en…warm😘😘

Wim&Lieve
17 dagen geleden

amai ge zit terug in de winter 😵 en nu gaan wij hier wat mooie lente dagen tegemoet! Maar uw landschappen zijn mooi hoor.. ik vraag me wel af hoe gij in da bed geslapen hebt?? Dubbel geplooid?😂 Kende diene Lars zijne voornaam?? Das Extra..😂😂😵‍💫 maar ik zie dat je voor ambiance kan zorgen onderweg.. schoon gezongen hoor! Morgen ne sneeuwman maken?😄 slopwel Bertjen!

Nathalie
16 dagen geleden

Ik zou niet weten wat eerst te zingen...
Jan de wilde zijn eerste sneeuw liedje of jingle bells.....❄️⛄️
Wij kijken vandaag, feestdag alleszins uit nr de eerste zonnestraaltjes.
Geniet van dit feeërieke landschap in mei. Ocharme die vogelkes die in zulke omstandigheden een ei moeten leggen.
Doe zo voort kilometervreter, ge zetj graalek goe bezig.
Nathalie

Heidi Maes
12 dagen geleden

Goed geluimd door het Zweedse landschap! Schoon liedje gezongen 🎬🎼🎤 Plezant om jou te volgen 😃 Veel plezier…