Etappe 08 - 14/05/2024 : GÄLLÖ - PILGRIMSTAD 20,5KM (178,0KM)

Gepubliceerd op 14 mei 2024 om 22:48

Etappe gesponsord door Dirk & Katrien TRIEST  VAN HECK - OUDEGEM


Vanochtend zette ik mijn wekker om 4 uur, een ongewoon vroeg tijdstip, maar ik had een speciale reden. André, de vriendelijke uitbater van camping Viking, had me aangeraden om de prachtige zonsopgang vast te leggen. Toen ik met kleine oogjes richting de oevers van het meer ging, merkte ik op dat het mooiste moment van dit totaalspektakel reeds achter de rug was. De zon komt reeds op omstreeks 0340hr ... een normaal uur voor den tijd van het jaar. Ik schiet snel twee foto's en kruip dan terug mijn bedje in. Het zal voor een andere keer zijn denk ik bij mezelf😉.

Ik geniet deze morgen met volle teugen van mijn koffie, met mooi zicht op het meer Storsjön, terwijl de eerste zonnestralen mij een behaaglijke warmte bezorgen. Ondertussen doe ik een videocall met mijn kleinste zus Lucia die ergens in Nederland het Pieterpad  aan het afstappen is. Een 500km lange tocht die vertrekt in Pieterburen ( noorden van Groningen) en eindigt in Sint-Pietersberg bij Maastricht. Ik verneem dat ze het goed stelt en er met volle teugen van geniet. Mijn respect heeft ze alvast. Yes you can, little sister 💪💪.
Ik zou hier willen blijven zitten ...maar de plicht roept🫡. Omstreeks 10hr neem ik afscheid van Petra en begeef mij terug op pad ... In de voetsporen van Viking Olav ... HELL YEAH💪💪.  Ik koop nog snel een sandwich in de ICA voor mijn middaglunch, voor ik aan de 7km lange gravelweg langsheen het meer begin richting Revsund. Het dorpje Revsund, gelegen in de regio Jämtland in midden Zweden, is een pittoresk, rustig en vredevol plaatsje met een paar honderd inwoners. Het ligt aan de oevers van het prachtige Revsundssjön meer en wordt omringd door weelderige bossen en glooiende heuvels. Hier wil ik wonen, denk ik bij mijzelf😉. Een mooi kerkje uit de 13e eeuw, centraal gelegen op het middenplein, trekt mijn aandacht. Ik wil even een kijkje gaan nemen maar de deur blijkt op slot te zijn. Gelukkig is er Kina, druk bezig met het onderhoud van de omliggende grasperken, die met veel enthousiasme de deur voor mij opendoet. Ik neem een paar foto's ... snuister een beetje in het rond, en rep mij dan terug naar buiten. 200 meter verder staat er een ander gebouw dat ook mijn aandacht krijgt. Het is de 'Revsunds brewery & distillery'. Ik steek nieuwsgierig mijn neus door het raam, wat niet onopgemerkt is voorbij gegaan bij Frida ... de brouwerij gids. Zij is lerares Frans van beroep, maar verdient een stuiver extra door te gidsen in de brouwerij. Er is net een buslading toeristen vertrokken maar voor mij wou ze nog even een beetje tijd uittrekken voor een klein persoonlijke rondleiding. Hoe cool is dat. En om af te sluiten drinken we nog ne goeie 'Mannes baspilsner'. Schol 🍺

Na dit leuk oponthoud van meer dan een uur, wordt het tijd om aan het serieuze werk te beginnen. Het Olavspad stuurt mij de  bossen in langsheen het meer ... en ja hoor ... het is weerom van dadde. Paden die geen paden zijn ... moeilijk te belopen ... Klefferen en klauteren ... Vloeken en zuchten ... Hijgen en puffen ... omhoog en omlaag. Het zweet gutst van mijn gezicht. Maar het is zeker de moeite waard om die ruige paden te trotseren voor de spectaculaire uitzichten die ik onderweg tegenkom.  Het is alsof de natuur mij beloont voor al die inspanningen🤔 ... maar echt snel gaat het niet vooruit.

Na een 6-tal kilometer klimwerk kom ik  terug op een beter begaanbaar gravelpad. Via het schiereiland Anviken, een Scandinavisch voorbeeld van boerderijen, akkers, landelijk schoon en vergezichten over het water .... kom ik langs schilderachtige huisjes gelegen aan het water, Pilgrimstad binnen. 
Ik ga snel op zoek naar mijn gastgezin voor vandaag, bij Valerija Szus (dat zijn nogal namen zenne😆). Mijne was wordt gedaan door het machien  ... en ik krijg een lekkere menu voorgeschoteld met ... ja hoor … een echt glaasje wijn. Hip hip hoera. Voila ... dat was het. Alweer een geslaagd dagje Zweden ... tis hier echt schoon. Slaapwel 💤💤💤

Reactie plaatsen

Reacties

Wim&Lieve
11 dagen geleden

Waaaw wat een foto’s van die zonsopgang! 🤩. Daarmee kan uw dag toch niet meer stuk?! En weer een stukje survival tocht… maar ge hebt dat biertje dan wel zeker verdiend!😄 Slopwel Bertjen!

Machteld & Wim
11 dagen geleden

Amaai Bert, wat een mooie tocht!! Al die mooie (zij het onbegaanbare) paadjes, prachtige laten en uitzichten erop!! Je geniet er duidelijk van! En ik toch wat jaloers!! Zo mooooöoi

Nathalie Van impe
10 dagen geleden

Nathalie Van impe
een paar seconden geleden
Bier, wijn, adembenemende uitzichten, leuke mensen....ja, daarvoor moet ne mens al eens afzien he.😵‍💫
Een meer, riviertje, zee, dat brengt ne mens roch tot rust he. Das zoals ewa met vuur vind ik, je kan er minuten lang naar staren. Zalig.🩵💙
Je foto's kunnen ze wat mij betreft gerust gebruiken voor postkaarten voor de volgende Olavs. Zo schoon!
En het moet gezegd zijnde dat die Surmonts toch een ras apart zijn zenne. Lucia ook zo ferm bezig. Amaai seg, die benen en voeten van jullie beiden... Chapeau, diep respect. T zou vooral ook het alleen zijn dat voor mij een groot obstakel zou zijn, jezelf tegen komen, volhouden en doorzetten.
Echt, graalek goe bezig alle 2.
Ben fier op jullie.
Doe zo voort. Vanavond zullen we met ons katrien er eentje op drinken.🥂
Tot de volgende...
Impie X

Kristel Van Dorpe
10 dagen geleden

Helaba Nonkel, amaizegwaow zo schone foto’s.
Nu begint het hier echt te kriebelen om naar Noorwegen te trekken.
Voor die mooie natuur doen we het hé.
Wat mij betreft toch liever in gezelschap maar ieder zijne meugt….
Spijtig dat we mekaar ginder nie kunnen treffen maar tegen dan zit jouw avontuur er ver op hé.
Geniet nog van uw tochten en ontmoetingen, t is terug zalig om te volgen.
Ge zijt ne krak💪
Groetjes tantjen😘en natuurlijk ook Geraaar

kriksken
10 dagen geleden

kleine bijdrage gestort voor uw (kaartje)