Etappe 11 - 18/05/2024 : ÖSTERSUND - RÖDÖN 18KM (239KM)

Gepubliceerd op 18 mei 2024 om 23:54

Etappe gesponsord door Wim & Lieve VAN DEN BOSSCHE - NIEUWERKERKE


De morgen begonnen met een rustig ontbijtje daar in het JAMTLI openlucht museum, gevolgd door een interview om 0900hr met den Davy van radio city music/radio mooyzo. Alles om het goede doel waar ik voor wandel, zijnde Levensvreugde verblijven Aalst, in 'the spotlight’ te brengen hé😉.

Ik neem afscheid van Kina, de uiterst sympathieke uitbaatster van de jeugdherberg, en ontsteek mijn motoren na een dag stilstand. Lowa en Renegade hebben er duidelijk zin in, want in een mum van tijd laten we het gezellige Östersund achter ons. Via een leuk voetgangersbrugje maken we de oversteek van het meer richting het schiereiland Frösön. Ik draai mij nog een keer om en neem dan afscheid, met een prachtig zicht, van Östersund. Adieu!! 

Het eiland Frösön herbergt een runesteen, een beroemde inwoner, een heilige bron, een natuurreservaat, een eeuwenoud kerkje en een luchthaven ... en dat allemaal op een stuk grond van 10 bij 5 km 😱.

Wanneer ik de bebouwde kom achter mij laat kom ik aan de  'trefaldighetskällan', de drievuldigheidsbron. Ook aan het water van deze bron wordt een heilzame werking toegeschreven. Ik neem een paar gulzige slokken en voel mij op slag onmiddellijk lichter worden en het aureooltje boven mijn hoofd staat in vuur en vlam. Als da maar goed komt 😜🙏🏼😜. Vroeger werden er ook kleine munten in deze bron gegooid, net als in de Trevi-fontein, maar ik spaar mijn centen🫣🫣. Ik wandel verder door een klein natuurreservaat, Ändsjöns naturreservat, geliefd voor het rijke vogelleven ... staat er te lezen. Na een pad door aangenaam boerenland en akkers, dat mooie weidse blikken oplevert over het land, kom ik aan bij het kerkje van Frösö. Het kerkje is gewijd aan onzen Olav en zijn beeltenissen zijn op meerdere plekken terug te vinden. De oudste delen van de kapel  stammen uit de 12e eeuw. Door zijn fantastische ligging, met een weids uitzicht over het meer en het verre gebergte, is deze kapel erg in trek voor huwelijken. De wachtlijst bedraagt meerdere jaren, vertelt de pater mij. Er is juist een soort van plechtige  communie geweest, en het stikt hier van allemaal netjes opgeklede mensen ... en 1 verdwaalde pelgrim🙈. Ik neem plaats aan een uitnodigende tafel met stoelen, net naast het kerkje, en eet mijn lunch op. Het is hier zalig zitten.

Ik vervolg de weg via kilometers asfalt, naast het vliegveld van Östersund-Äre. Eens het vliegveld voorbij schiet ik mij rechts een bospad in en kom ik voorbij een agglomeratie van vakantiehuisjes die aan het Rödösundet meer liggen. Plots krijg ik een video-call binnen van 2 gekke trienen, zus Lut en Geyske, die ook aan het wandelen zijn ergens in Herdersem. Ze stellen het goed, me dunkt. Na dit kleine intermezzo sprint ik de laatste kilometers in een sneltempo. Ik steek de Rödöbron (brug) over en begeef mij naar mijn gastadres. Ik word gastvrij ontvangen door Sverker & Kristina en na het nuttigen van een koffietje krijg ik een mooie blokhut aangewezen met mosdak. Leuk ingericht met houten meubeltjes. Na het eten van een vegetarische maaltijd 🫣 springen we omstreeks 19hr in zijne Ford Thunderbird van 1979. Ik rij mee met mijn gastheer en vrouw naar de grootste old timers meeting van Zweden in Östersund (terug van waar ik kwam😱). Ik neem deel aan het Östersund Springmeet 2024 evenement. Hoe cool is dat.  Heel veel leuke en mooie old timers gespot. 

En PLOTS gebeurde het ... op de terugweg naar huis staat er ineens een gigant van een moose voor onze neus. Temidden van de weg een impressionant beest!

Mijn eerste echt wild-life is gespot ... jammer genoeg was ik te laat om dit vast te leggen op peliculle 🤔.

Terug thuisgekomen drink ik er een goeie Pripps Blå op van 3,5%. Echt zat gaan we hier niet worden hé. SCHOL 🍺

 

Reactie plaatsen

Reacties

Nathalie Van impe
een maand geleden

Hey bertolomeus,
Wat een geweldig avontuur mocht je weer beleven vandaag.
Zalig toch.
Fijne wandeldag en bedankt voor de mooie blauwe lucht. Daar kunnen wij hier (nog steeds) enkel van dromen .
Stap ze en gegroet
X impie

Anja Surmont
een maand geleden

Wauw kozentje
Net eventjes je volledige wandeldagboek gelezen.
Ik kwam een beetje achter 🙈
Het ziet er daar echt wel mooi en rustig uit.
Dank je wel dat we kunnen mee genieten van de natuur en belevenissen.

Ik beloof je plechtig nu dagelijks je avonturen te volgen.

Sterk bezig , maar je noemt niet voor niets Surmont hé 😘

Wim&Lieve
24 dagen geleden

Alweer zo een mooie dag om te stappen!🤩 hebt ge nu ook uw comunnie gedaan?😂 en dan ne lekkere vegetarische menu na uw harde inspanningen … da gaat u gesmaakt hebben zeker? ! 😂😂. Mooie wagens gespot Bertjen?