Etappe 17 - 24/05/2024 : ÅRE - TÄNNFORSEN 24KM (378,5KM)

Gepubliceerd op 24 mei 2024 om 23:16

Etappe gesponsord door Katy VAN DEN HOOF - HOFSTADE


Naar de grootste waterval van Zweden.

Een bekende uitspraak is, dat de weg belangrijker is dan de bestemming. Voor de etappe van deze dag zou kunnen gelden dat de bestemming de weg rechtvaardigt. Echt leuk wandelen was het niet vandaag ... 90 % eindeloze stofferige asfaltweg met aan weerszijden ondoordringbare naaldbossen .... maar wel een dag vol met leuke ontmoetingen😉.

Ik geef het startschot om 10hr aan mijn leuk verblijfje in Äre en vertrek met heel veel jeugdig enthousiasme. Om 1020hr sta ik terug aan mijn startpunt ... mijn 2e waterfles  vergeten tedju🙈. Met 1,5km extra op de teller verlaat ik Äre in een verschroeiend tempo. Lowa en Renegade weten niet wat er gebeurt, het ruikt hier zelfs naar verbrand rubber vanwege de snelheid waarmee ik over het asfalt scheur😝. Äre, een leuk skigebied dat duidelijk te merken is aan al die catchy winkeltjes en de vele bars en pubs waar menige uren apres-ski toestanden plaatsvinden. Momenteel is het een beetje tussenseizoen, vandaar dat het daar zo rustig is, vertelde men mij. Het zomerseizoen start midden juni ... een periode waar vooral aan kajak en hiking wordt gedaan maar ook zeker down-hill mountain bike. Er valt altijd iets te beleven in äre💪.

Na een aantal kilometers merk ik mijn gastvrouw van afgelopen nacht op. Ze staat hier, samen met haar man, hout te klieven. Dat is mijn therapie zegt ze ... stilstaan is achteruit gaan ... en dat voor een 75- en 70-jarige. Ge moet het maar doen denk ik bij mijzelf .... dat komt door die gezonde buitenlucht zekerst. By the way ... dat hout wordt ingepakt in zakken van1,5m3 en kost 1700 sek, zo'n147€. Geen idee of dat duur is of niet???

Plots klinkt er getoeter achter mij. Een grijze wagen nadert langzaam en, terwijl het raampje van de deur naar beneden glijdt hoor ik mijn naam geroepen worden ... hey Bert, how are you? Het is Nils, mijn gastheer van dag 3 in Stöde, die hier komt voorbij gereden. Hij is op weg naar zijn 2e verblijf in de buurt. Hoe toevallig zeg. We hebben een leuke babbel waarin hij mij vertelt dat hij iedere dag mijn blog leest, vertaald door Google😉. Toffe meneer 🙏🏼.

Een paar honderden meters verder raak ik aan de praat met Sofia, een lerares hier in Duved. Ze is geïnteresseerd in mijn beweegredenen voor deze tocht . We praten nog een beetje over 'koetjes en kalfjes' en vertrek nadien weer op pad. Niet voor lang ... aan de kerk van Duved, waar ik mijne eerste stempel van de dag scoor, maak ik kennis met Zaza uit Antwerpen begot. Zij doorspoort heel Noorwegen en Zweden met zo'n interrail Global Pass, waarmee je een hele maand door Europa kan 'treinen'. Ondertussen is Pär, de broeder van kerk, er ook komen bijstaan. Hij nodigt ons uit voor een tas koffie, dat we in dank aannemen, want het is juist beginnen te regenen. Lekker in het droge, en met Hampus die er ook is komen bijzitten, praten we de tijd rond tot de regen stopt.  

Het is reeds na 13hr als ik de laatste 16 kilometers asfalt aanval. Ik stop nog even aan een herdenkingsmonument 'armfeldts Karoliner' ... iets over een dodenmarch van het Zweeds leger in 1718.

Halverwege mijn asfalt-race steek ik de rivier Indalsälven over. Diep onder mij zie ik een groepje kajakkers van jetje geven tegen de wilde stroming. Er is er eentje die uit de kajak wordt gewipt, recht het kille water in. Dit doet mij denken aan onze reis in Canada vorig jaar waar ik ook heb mogen proeven van het wild-raften op de Clearwater rivier in Britisch Columbia👍👍.

Omstreeks 1710hr word ik hartelijk ontvangen door Niklas op camping Tännforsen. Na een lekkere maaltijd begeef ik mij zo snel mogelijk naar het hoogtepunt van de dag ... ' the largest waterfall in Sweden' ... dat zich zo'n 200 meter van mijn hut bevindt. Het is hier dat het meer Tännsjön overvloeit in het 37 meter lager gelegen Östra Noren. Een prachtig stukje natuurgeweld waar je uren kan naar kijken. Schitterend wowww 👍👍

Tot morgen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Moederken
21 dagen geleden

Mooi verhaal en super prachtige beelden…die watervallen amai….

René
21 dagen geleden

Ha Bert,
Wat een heerlijk verhaal om te lezen. De beelden zijn prachtig. Nog even en we staan er ook.

Wim&Lieve
20 dagen geleden

Ge wou wa kilometers scoren door uw fles te vergeten?😂 als ik get zo lees ben je binnenkort ne bekende Belgische Zweed!😂 En ge hebt weer goe weer! Maar wat een machtige waterval..hopelijk nie wakker gelegen van t geluid van de waterval..😬😄