Etappe 18 - 25/05/2024 : TÄNNFORSEN - MEDSTUGAN 23KM (401,5KM)

Gepubliceerd op 25 mei 2024 om 22:55

Etappe gesponsord door Hilde BUNTINX - AALST


Alleen maar asfalt vandaag, maar de wandeling heeft een heel ander karakter dan de dag van gisteren. Een prachtig meer, veenmoeras en de bergen in zicht. Deze weg, de Skalstuguvägen, heeft een lange geschiedenis met het grensverkeer tussen Noorwegen en Zweden. De weg door de wildernis van Jämtland was de logische route naar een pas in Noorwegen. Nog steeds wonen er maar een handvol mensen aan de weg, verder is het natuur zo ver het oog reikt🫎.

Ik neem nog gauw afscheid van die prachtige waterval en spring dan in de camionette van Niklas. Hij gaat mij terug op weg zetten. Zijn camping, en de watervallen, liggen zo'n 2,5 km weg van de route  ... dus maak ik met veel plezier gebruik van zijn voorstel om mij terug 'on track' te zetten. Die Niklas is echt nen créme van een gast ... niets is hem teveel en altijd goedlachs. Trouwens, die pelgrimskabine is pure luxe ... zeer mooi en aangenaam ingericht, voorzien van alle 'toeters en bellen'.  Stefan Meert, hier moet je zijn volgend jaar 🚴🏾‍♂️🚴🏾‍♂️😉.

Ik zet de aanval in op die lange kilometers asfalt. Eigenlijk is dat moeilijk te snappen dat er hier minder dan een maand geleden nog metershoge sneeuw lag. De meeste mensen die ik onderweg heb gesproken, vertellen hetzelfde verhaal. Tussenseizoenen hebben ze nauwelijks gekend. Het laatste weekend van oktober vielen de eerste sneeuwvlokken, en die maandag werden ze wakker in een wereld bedekt met metershoge sneeuw. Die sneeuw is blijven liggen tot eind april begin mei ... Toen de zon eindelijk begon te schijnen. Tussendoor was er niets ... alleen winter en zomer, zonder overgang🤔.

De kilometers verdwijnen, aan een razendsnel tempo, onder mijn voetzolen. Ik loop een paar keer over die oude stenen bruggen van 2 eeuwen geleden. Het was in 1835 op bevel van koning Karl Johan XIV die de toen gammele houten brugjes  liet vervangen door stenen exemplaren. Deze liggen nu naast de grote weg. 

Volgens Niklas zou er vandaag extra meer Noren te spotten vallen op de weg. Blijkbaar is zaterdag de ideale dag om alcohol te gaan kopen in de Zweedse staatsslijterijen (systembolaget), waar de prijs lager is dan in Noorwegen. Veel heb ik er eigenlijkt niet van gemerkt. 

Vrij vroeg kom ik aan in  het enige hostel van Medstugan. Dit mooie houten huis werd eind van de 19e eeuw gebouwd als jachthut voor welvarende Zweden en Britse toeristen uit de hoogste sociale lagen. Hier was een enorm  jachtgebied temidden van ongerepte natuur.

Ik ben de enige bezoeker vandaag, en alweer de eerste pelgrim van het seizoen. Linda, de charmante verantwoordelijke van het gebouw, komt nog even langs om de rekening te vereffen en om mij een beetje chocolade te verkopen. Vandaag sta ik zelf in voor het avondmenu ... Dit wordt dus lekker droogvoeding. Morgen is het een halve rustdag ... 11 km naar het verder gelegen Skalstugan. Dat wordt uitslapen voor mijne zondag 😉

Stay tuned 👍

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Geysken
21 dagen geleden

Beste Leider,
Slaap maar wat uit, op zondag mag jij dat zeker.
Intussen blijven wij meedromen van de prachtige natuur en stilte waarin je ons meeneemt. Of ikzelf altijd in die stilte zou kunnen aarden betwijfel ik…
Maar een winter in de sneeuw ipv die dagelijkse regen momenteel bij ons, zou ik misschien eens willen ruilen.
Geniet er nog van en 💪💪💪 GOGOGO!

Nathalie Van impe
21 dagen geleden

Net als Zweden hebben wij ook geen 4 seizoenen meer....de herfst is hier nog steeds aan de gang.
Al deed de zon deze namiddag toch effe haar best om al die grijze massa weg te werken.
Het humeur vd mensen slaat direct om en de terrasjes lopen vol.
Laat die voetjes maar effe rusten vandaag. Dat hebben ze dik verdiend.
Ik heb nog niets gehoord van een pijntje hier of daar? Geweldige sterke cathedraal ve lichaam heb je.👌
Geniet van al die frisse lente kleuren. Wij profiteren dagelijks mee.
Zen op zondag.
Enjoy🍀
Impie x

Heidi Maes
21 dagen geleden

Hey Bert! Wat zijn dat prachtige fotos zeg! Die omgeving en die natuur is dar zooo geweldig mooi! Zin om er naar toe te gaan! Wat heb joj geluk 😃
Nog veel plezier en bedankt voor die mooie indrukken 🤗

Josiane en Michel
20 dagen geleden

Bert, dankjewel voor alweer de mooie foto's en verslagen. De natuur is er zo mooi hé en de rust is onbetaalbaar.. als je dan terugkomt naar het te drukke Belgie zal het aanpassen zijn. Geniet nog volop en goe bezig!!

Zaza
20 dagen geleden

Wauww wat een prachtige plekken die je allemaal al bent tegengekomen! Ik begin voor de volgende reis toch ook al maar eens te kijken voor een trektocht ;)
Geniet er nog van!

Wim&Lieve
20 dagen geleden

Wat een mooie landschappen weer . Gij en die vrolijke Niklas samen.. da zal wa gegeven hebben 🤩 Ge krijgt precies wel minder bier bij uw eten hé 😂 maar da maakt er de sfeer niet minder op zeker?😂 geniet daar van het mooie weer en de natuur!