Etappe 21 - 28/05/2024 : SUL - VUKU 32,5KM (474,5KM)

Gepubliceerd op 28 mei 2024 om 21:27

Etappe gesponsord door Lelia VAN DEN ABBEELE - GIJZEGEM


DE LANGE MARS

Dit is de langste etappe van het hele pad, simpelweg omdat er niets te overnachten valt. Er wordt in Noorwegen flink wat geklommen en gedaald ... 593 hoogte meters ... 624 diepte meters😅😅.

Ik zeg adieu tegen Cecilie en Bernt, een Noors militair op pensioen. Hij kent België vrij goed, daar hij nog 6 jaar voor de NATO heeft gewerkt in Brussel🫡.

Het gaat vrijwel onmiddellijk de hoogte in. Mijn lichaam heeft geen tijd om zich aan te passen, en mijne motor draait al op volle toeren. Tijd om warm te lopen is er blijkbaar niet. Ik passeer het gedenkteken OSKLJELDA. Hier zou Olav, op de vooravond van de 'slag van Stiklestad', met zijn troepen hebben overnacht. Het veld van boer Torgeir Flekk werd volledig vertrappeld door al die manschappen. Toen de boer zijn beklag ging doen bij Olav, riep deze de hulp in van 'onzen Lieven Heer', en het graan veerde terug op en werd rijp🧐🤔🧐.

Ik moet een stuk door het natuurreservaat Fjellmannmyra ... en hier loopt het volledig mis. Eerst mis ik ergens een afslag waardoor ik 3 km extra op de teller krijg .... vervolgens wordt het uren en kilometers ploeteren, klimmen en klauteren doorheen veenmoeras en dennenbossen terwijl het flink op en neer gaat. En dit op paden die geen paden zijn, overwoekerd door 'groen'. Ik kom tot het besef, nat in mijn zweet en omringd door honderden bloeddorstige insecten, dat dit zo niet langer verder kan. Ik sta hier helemaal alleen, weliswaar in een prachtige omgeving, maar wil hier zo snel mogelijk weg. Ik besluit de oevers van het riviertje naast mij te volgen aangezien dat ettelijke kilometers verder terug uitkomt op de 'grote baan' ... Althans volgens mijne gps🙏🏼.

Het is reeds 1330hr, en amper 12 km op de tellers, als ik eindelijk aan de weg Jamtlandsvegen kom toegestrompeld. Ik heb het duidelijk gehad met 'heel dat bos' naast mij en besluit de laatste 20 kilometers in speedmarch tempo langs de grote baan af te werken. Ném ... genoeg in het bos gespeeld. Ik kom om 1745hr aan op mijn eindbestemming in Vuku. Mijn polar-horloge vertelt mij dat ik een gemiddelde snelheid heb gehaald van 5,6 km/uur, ondanks al dat klauterwerk. Dat is flink doorgestapt ... al zeg ik het zelf💪.

Bij aankomst word ik warm verwelkomd door Mona van AKS, mijn gastvrouw voor deze nacht. Ze zag meteen dat er een dorstige en vermoeide pelgrim voor haar stond. Zonder aarzeling biedt ze mij een perfect gekoeld blikje Heineke aan. Met dankbaarheid neem ik het aan en drink het in grote, verkwikkende teugen leeg. Schol!!

Later op de avond word ik nog verwend met een lekkere goulash,  gemaakt met worsten van 'happy pigs'🤔🤔.

Morgen een kleine 10 km stappen richting Stiklestad .. en dan is het een rustdagje. Miljaar ... het begint  serieus te korten. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Wim&Lieve
18 dagen geleden

De titel zegt het al Lange mars… ge hebt precies serieus mogen afzien op deze tocht.. wel mooie natuur en dito landschappen.. en dan met al da gzworg komt ge aan en krijgde… limonade 😂😂. Maar gelukkig een lekker bordje eten…. Uwe video deed mij spontaan denken aan de film “into the wild” mooi! 🤩. Ne verdiende slopwel Bertjen!

Nathalie Van impe
18 dagen geleden

Ieder diertje zijn pleziertje. En als beloning dan een Heineke......🙄 k blijf erbij; niets voor mij maar wel veel bewondering voor jou.
Geniet er nog van want 't zal inderdaad weer snel voorbij zijn.
Maar jou kennende droom je alvast van de andere pelgrimstochten die er nog bestaan.
Geen berg is te hoog als je hem niet wenst te beklimmen👣
Stap ze Mr Surmont.
U heeft dat uiteraard weer geweldig doorstaan.👌
IMPIE X